"Liber la bătut protestatari paşnici". Proiect "toxic", adoptat în Parlament. Opoziţia anunţă contramăsuri

Florin Iordache si Carmen Dan
Florin Iordache si Carmen Dan (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 173 de voturi "pentru", 82 "împotrivă" şi 6 abţineri, controversatul proiect de lege care dă puteri sporite forţelor de ordine.

"PNL va contesta la Curtea Constituţională, vom contesta acest proiect mizerabil, care sfidează oameni cinstiţi din această ţară", a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

Şi USR anunţase înainte că va ataca legea la CCR.

Anterior votului, liberalul Victor Paul Dobre a criticat faptul că PSD refuză obstinat să ceară avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru acest proiect, în condiţiile în care prin el Poliţia primeşte atribuţii care ţin, de exemplu, de terorism, şi a cerut retrimiterea la comisii, însă propunerea lui a fost respinsă la vot.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a atras atenţia că proiectul dă practic liber Poliţiei la bătut protestatari paşnici.

De cealaltă parte, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa s-a remarcat printr-o pledoarie fulminantă, argumentând că "această lege apără ce a mai rămas din instituţiile statului în faţa unor elemente obscure". N-au lipsit de asemenea şi referirile la aşa-zisul "stat paralel" cu care s-a tot luptat Liviu Dragnea până să ajungă la Rahova.

Vă invităm să urmăriţi dezbaterile în materialul video.

În spatele controversatei iniţiative se află ministrul de Interne, Carmen Dan - "patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanţilor paşnici", aşa cum o numeşte deputatul USR Stelian Ion - şi fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, artizanul infamei OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Stelian Ion a explicat că, dacă proiectul ar deveni lege în forma actuală, poliţiştii ar putea să solicite manifestanţilor paşnici să părăsească zona unde are loc protestul, cum s-a mai întâmplat, şi dacă nu se supun indicaţiilor, oamenii legi pot folosi forţa, bastoanele, forţa fizică, pumnii, picioarele, gazele lacrimogene şi alte instrumente pe care le au în dotare, având acoperirea legii.

"Aceste mijloace sunt total inacceptabile faţă de protestatarii paşnici de aceea noi vom ataca la Curtea Constituţională, vom folosi toate mijloacele care ne sunt la îndemână pentru a bloca acest proiect", a anunţat Stelian Ion.

Şi mai sunt şi alte prevederi problematice.

De exemplu, se creşte amenda pentru refuzul de legitimare sau pentru faptul că nu ai la tine eventual cartea de identitate pentru a te legitima: de la 500 lei cât este acum maximum, la 1.500 de lei. O altă prevedere, pe marginea căreia s-a dezbătut mult, a fost perioada pentru care poliţiştii pot reţine la secţie suspecţii.