Bacalbaşa, pledoarie fulminantă pentru proiectul PSD anti-protestatari. N-au lipsit forţele obscure şi statul paralel

Nicolae Bacalbaşa
Nicolae Bacalbaşa

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa s-a remarcat printr-un discurs fulminant, în Parlament, la dezbaterea controversatului proiect de lege privind modificarea atribuţiilor Poliţiei ce ar putea duce la situaţii dramatice pentru cetăţenii care protestează paşnic.

"Ca unul care am fost agresat în parcul instituţiei şi am văzut jandarmii care m-au înconjurat că erau terorizaţi, înnebuniţi de frică - şi nu le era frică de elementul fizic reprezentat de bătăuşi ci de cei care erau în spatele lor, forţele obscure - ca unul care am reclamat la procuratură şi procuratura - deşi exista filmul cum eram împins - a spus că nu s-a produs niciun fel de agresiune şi niciun fel de ultraj, şi după ce cu ajutorul dlui Nicolicea am făcut contestaţie şi mai ales după ce televiziunea a arătat ce s-a petrecut la procuratură, salut această lege care apără ce a mai rămas din instituţiile statului în faţa unor elemente obscure.

Încă ceva, un coleg de-al meu din Galaţi a ridicat o problemă principială de importanţă extremă, raportul între Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Parlament: domnule, forţa decizională a poporului se exprimă prin Parlament, nu prin CSAT. În ziua când CSAT va decide ce se face în ţara asta, statul paralel iese la lumină, înfloreşte", a declarat Bacalbaşa.

În spatele controversatei iniţiative se află ministrul de Interne, Carmen Dan - "patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanţilor paşnici", aşa cum o numeşte deputatul USR Stelian Ion - şi fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, artizanul infamei OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Stelian Ion a explicat că, dacă proiectul ar deveni lege în forma actuală, poliţiştii ar putea să solicite manifestanţilor paşnici să părăsească zona unde are loc protestul, cum s-a mai întâmplat, şi dacă nu se supun indicaţiilor, oamenii legi pot folosi forţa, bastoanele, forţa fizică, pumnii, picioarele, gazele lacrimogene şi alte instrumente pe care le au în dotare, având acoperirea legii.

"Aceste mijloace sunt total inacceptabile faţă de protestatarii paşnici de aceea noi vom ataca la Curtea Constituţională, vom folosi toate mijloacele care ne sunt la îndemână pentru a bloca acest proiect", a anunţat Stelian Ion.

Şi mai sunt şi alte prevederi problematice.

De exemplu, se creşte amenda pentru refuzul de legitimare sau pentru faptul că nu ai la tine eventual cartea de identitate pentru a te legitima: de la 500 lei cât este acum maximum, la 1.500 de lei. O altă prevedere, pe marginea căreia s-a dezbătut mult, a fost perioada pentru care poliţiştii pot reţine la secţie suspecţii.