ALERTĂ. Stelian Ion: Carmen Dan, patroana represaliilor din 10 august, promovează un proiect toxic pentru protestatari

Stelian Ion (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.07.2019

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, a tras atenţia, marţi, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times, că proiectul de lege privind modificarea atribuţiilor Poliţiei ar putea duce la situaţii dramatice pentru cetăţenii care protestează paşnic.

În spatele controversatei iniţiative se află ministrul de Interne, Carmen Dan - "patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanţilor paşnici", aşa cum o numeşte liderul USR - şi fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, artizanul infamei OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă.

Potrivit deputatului, dacă proiectul ar deveni lege în forma actuală, poliţiştii ar putea să solicite manifestanţilor paşnici să părăsească zona unde are loc protestul, cum s-a mai întâmplat, şi dacă nu se supun indicaţiilor, oamenii legi pot folosi forţa, bastoanele, forţa fizică, pumnii, picioarele, gazele lacrimogene şi alte instrumente pe care le au în dotare, având acoperirea legii.

"Aceste mijloace sunt total inacceptabile faţă de protestatarii paşnici de aceea noi vom ataca la Curtea Constituţională, vom folosi toate mijloacele care ne sunt la îndemână pentru a bloca acest proiect", a anunţat Stelian Ion.

Şi mai sunt şi alte prevederi problematice.

De exemplu, se creşte amenda pentru refuzul de legitimare sau pentru faptul că nu ai la tine eventual cartea de identitate pentru a te legitima: de la 500 lei cât este acum maximum, la 1.500 de lei. O altă prevedere, pe marginea căreia s-a dezbătut mult, a fost perioada pentru care poliţiştii pot reţine la secţie suspecţii.

Redăm mai jos interviul:

Reporter: Comisia Juridică a dat astăzi undă verde pentru a doua oară unui controversat proiect de lege vizând modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Data trecută când proiectul a trecut de Comisie, o şedinţă cu scântei, spuneaţi dvs., colegii dvs. că acest act normativ oferă puteri sporite poliţiştilor şi în contrapartidă are potenţialul de a reduce manifestarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. De la plen, proiectul a fost întors miercuri aici, s-a dezbătut încă o dată. Care este concluzia dvs. Are în continuare potenţial toxic acest proiect normativ?

Stelian Ion: Din punctul nostru de vedere, da, are potenţial toxic. Am reuşit în cadrul Comisiei să reducem din acest potenţial, dar sunt câteva articole care creează efectiv probleme. Nu trebuie să uităm nicio clipă de unde vine acest proiect – de la patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanţilor paşnici: Carmen Dan. Carmen Dan a iniţiat acest proiect anul trecut. Acum a venit ca o propunere a Guvernului, nu ca o propunere a deputatului Carmen Dan dar tot din zona doamnei Carmen Dan. Şi-a dorit foarte mult întărirea acestor organe de forţă ale statului, întărirea poliţiei.

Parţial, legea are o parte bună, în sensul că aduce anumite clarificări, dar pe noi ne interesează acel miez care compromite practic toate intenţiile bune care s-ar ascunde în spatele proiectului şi aceste modificări sunt legate de faptul că prin acest proiect se dă posibilitatea în mod explicit organelor de ordine, mai exact poliţiştilor, să folosească forţa, să folosească chiar loviturile, împotriva unor persoane paşnice. Până acum lucrul ăsta nu era stabilit în lege. Era chiar interzisă o asemenea procedură. Acum, sub anumite pretexte, poliţiştii pot folosi forţa şi împotriva persoanelor paşnice.

Noi am spus foarte clar şi am adus un amendament în acest sens, că împotrivă unei persoane paşnice, împotriva unui protestatar care nu face altceva decât să se aşeze jos şi să refuze, la ordinul, solicitarea poliţistului să părăsească acea zonă unde se organizează protestul spontan sau organizat, chestiunea asta îl îndreptăţeşte pe poliţist să folosească violenţa fizică pentru a-i înfrânge rezistenţa – noi am spus că acest lucru este inacceptabil. Dacă există anumite situaţii de acest gen, acele persoane, şi există o raţiune evidentă pentru a trebui degajată zona, trebuie ridicate fără să se provoace suferinţe fizice acelor protestatari, dar nu să fie loviţi sau gazaţi. Am acceptat o asemenea intervenţie. În doar două situaţii o asemenea intervenţie ar putea fi justificată, şi anume, când însuşi protestatarul foloseşte forţa fizică şi este violent şi în al doilea rând când încearcă să se sustragă unui control legitim. Din păcate, aceste lucruri nu au fost acceptate de către reprezentanţii Ministerului de Interne iar legea a trecut în această formă.

Reporter: Dacă legea trece în această formă juridică, ce ar putea face poliţiştii sau jandarmii?

Stelian Ion: Poliţiştii ar putea să solicite protestatarilor să părăsească zona, cum s-a mai întâmplat, şi dacă nu se supun indicaţiilor poliţiştilor, aceştia pot folosi forţa, bastoanele, forţa fizică, pumnii, picioarele, gazele lacrimogene şi alte instrumente pe care le au în dotare, având acoperirea legii.

Aceste mijloace sunt total inacceptabile faţă de protestatarii paşnici de aceea noi vom ataca la Curtea Constituţională, vom folosi toate mijloacele care ne sunt la îndemână pentru a bloca acest proiect.

E adevărat, sunt câteva articole care au probleme, dar tocmai pentru că aceste puţine articole sunt foarte grave, vom face toate demersurile pentru ca legea să nu intre în vigoare în această formă.

Mai sunt şi alte prevederi. De exemplu, se creşte amenda pentru refuzul de legitimare sau pentru faptul că nu ai la tine eventual cartea de identitate pentru a te legitima: de la 500 lei cât este acum maximum, la 1500 de lei. Este o creştere foarte mare. Este de trei ori mai mult decât în prezent. Nu cred că se justifică. Un alt motiv pentru care vom vota împotrivă şi vom contesta.

Reporter: O altă prevedere, pe marginea căreia s-a dezbătut mult, a fost perioada pentru care poliţiştii pot reţine la secţie suspecţii. În proiectul trecut de Senat se prevedeau 8 ore. Dvs. aţi propus o perioadă mult mai mică, iar UDMR a scos orice menţiune referitor la perioadă. Deci practic se lasă loc liber la orice interpretare. Care credeţi că este cheia din spatele refuzului celor de la putere de a adopta amendamentul dvs şi ce se poate întâmpla?

Stelian Ion: Amendamentul UDMR îmbrăţişat de PSD... observăm că lucrează în continuare foarte bine acest tandem PSD-UDMR, PSD ridică mingea la fileu şi UDMR vine cu tot felul de amendamente care sunt votate. Acest amendament nu face decât să inducă mai multă neclaritate în legislaţie.

Se spune că perioada pentru care este condusă la secţie pentru legitimare şi pentru alte operaţiuni administrative ar trebui să fie foarte scurtă, şi anume să fie eliberaţi cei conduşi la secţie "de îndată" în amendamentul UDMR. Doar că acest "de îndată" nu este definit nicăieri şi ar fi trebuit introdusă o limită maximă până la care aceşti oameni să poată fi reţinuţi. Noi am spus că opt ore ni se pare foarte mult. Şase ore în opinia noastră ar fi fost suficient, dar să elimini total această durată maximă, nu poate conduce decât la alte şi alte abuzuri.

Termenul "de îndată" va putea fi interpretat în fel şi chip de către organele legii, de poliţişti. Chiar şi reprezentanţii Ministerului de Interne s-au opus la acest amendament. Chiar în această toamnă sper să avem, dacă nu va veni din partea Guvernului, vom face noi cu siguranţă propunere la acest amendament şi sper să treacă. Trebuie foarte clar în lege pentru ce durată maxim poţi conduce pe cineva la secţie.

Reporter: Acest proiect este pentru a doua oară în Comisie. A mai fost dezbătut o dată. La şedinţa precedentă dezbaterile şi votul au fost cu scântei, colegii dvs au acuzat PSD-ul că a furat două voturi, că s-a mers până acolo că au fost negate două voturi doar ca acest proiect să meargă pe repede-înainte mai departe. Cum vă explicaţi această grabă a PSD-ului de a avea acest proiect adoptat în următoarele zile, practic?

Stelian Ion: Eu cred că această dorinţă a PSD-ului de a înăbuşi toate formele de protest, chiar şi pe cele paşnice, mai ales pe cele paşnice dar consistente din punct de vedere numeric, este foarte mare. Este atât de mare încât în opinia lor s-a justificat să se discute acest proiect de lege în sesiune extraordinară care era menită doar pentru a rezolva problema acestui vot din diaspora pentru următoarele cicluri electorale, în primul rând pentru prezidenţiale.

Ca atare, din punctul meu de vedere este foarte clar. Îşi doresc foarte mult aceste modificări pentru a pune o presiune pe românii care, nemulţumiţi dintr-un motiv sau altul, participă la un asemenea protest.

Sunt convins că ceea ce or primi în schimb va fi exact reversul pentru că oamenii sunt de-a dreptul revoltaţi de o asemenea manieră de legiferare şi de asemenea abuzuri. Ei nu mai acceptă să fie bătuţi sau să fie umiliţi ori să îşi bată joc de ei vreun politician. Ca atare or avea foarte mult de pierdut şi electoral şi lucrul ăsta se va vedea în continuare şi cred fără reţinere că aceste modificări pe care încearcă să le facă acum, nu ştiu dacă or intra în vigoare, or avea o viaţă foarte scurtă pentru că această majoritate a PSD de acum va fi istorie, cel puţin la anul, şi vom modifica toate aceste nenorociri legislative.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor