Legea privind executarea pedepselor, adoptată de Senat. Ce beneficii vor primi puşcăriaşii

Deţinuţii care îşi execută pedepsa în condiţii necorespunzătoare - adică într-un spaţiu mai mic de patru metri pătraţi - ar putea primi o reducere de trei zile pe lună.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Andrei Pricopie
13.03.2017

Senatul a adoptat modificările la Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, astfel că urmează ca deţinuţilor să li se scadă trei zile pe lună din pedeapsă dacă o execută într-un spaţiu mai mic de patru metri pătraţi.

Proiectul de lege - care se vrea a fi parte din strategia privind îmbunătăţirea condiţiilor din închisori - a întrunit 117 voturi "pentru" şi doar unul "împotrivă".

Toate partidele şi-au exprimat susţinerea pentru actul normativ, care merge acum spre adoptare la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Potrivit Agerpres, proiectul îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor.

"Proiectul de lege a fost iniţiat ca urmare a constatării de către CEDO, pe parcursul mai multor ani, a problemelor sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile de detenţie, printr-o serie de hotărâri", se arată în raportul Comisiei juridice prezentat plenului şi adoptat de acesta.

Unul dintre amendamentele adoptate de Comisia juridică, sesizată pentru raport, şi însuşit de plen, privind compensarea în cazul executării pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, prevede că "la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie şi executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate, în spaţiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată".

"Se consideră executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei la numărul de persoane cazate în respectiva cameră", se arată într-un alt amendament al comisiei.

Un amendament propus de CSM, însuşit de Comisia juridică şi ulterior de plen, prevede că "nu sunt luate în considerare zilele sau perioadele în care deţinuţii sunt internaţi în infirmeriile penitenciarelor sau în spitalele ANP sau din Ministerul Sănătăţii, aflate în tranzit ori transportate în vederea transferului între locurile de detenţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor