Tăriceanu, uluitor: A existat o încercare de lovitură de stat de catifea

Obiectivul nostru este dezvoltarea României, în ciuda frânei puse de instituţiile de forţă. La începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea, care însă din fericire a fost blocată, pretinde liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deşi la alegerile parlamentare din decembrie românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE, la începutul anului 2017 a existat o încercare de lovitură de stat de catifea, a declarat, luni, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

"La începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea - aş numi-o - pe care însă, din fericire, Curtea Constituţională a sancţionat-o clar, prin două decizii, pe care le-aş caracteriza ca istorice. Din păcate, însă, de mai bine de trei luni, avem o anumită instabilitate politică fără precedent, prin raportarea la alegerile din decembrie şi la rezultatul clar al acestora. Ne confruntăm cu o ofensivă aproape zilnică, din partea unor instituţii de forţă, împotriva instituţiilor rezultate din votul democratic al românilor. Mă îngrijorează că această ofensivă permanentă pune sub semnul întrebării echilibrul puterilor în stat şi ne îndepărtează de la lucrul care mie mi se pare esenţial: dezbaterea despre priorităţile economice, sociale şi de politică externă", a precizat el, citat de Agerpres.

Potrivit liderului ALDE, reprezentanţii autorităţilor locale s-au plâns că multe proiecte sunt blocate din cauza instituţiilor de forţă, iar în acest an situaţia a fost îngreunată şi de faptul că stabilirea bugetelor locale a fost întârziată în contextul în care adoptarea bugetului de stat a fost amânată timp de câteva săptămâni.

"Obiectivul nostru comun este dezvoltarea României, în ciuda frânei puse de instituţiile de forţă. Vă spun deschis: românii nu vor găsi scuze dacă proiectele de dezvoltare locală nu vor fi puse în practică. După cum nu vor găsi scuze nici Guvernului, dacă rămâne blocat în acest joc politic, care este făcut de anumite instituţii din România şi anumite autorităţi. Ştiu că se tot vorbeşte în ultima perioadă despre aproape un fel de prigoană pornită împotriva primarilor, că sunt situaţii în care primarii nu au curaj să semneze, de frică să nu ajungă pe mâna procurorilor. Vreau să vă rog ceva: Dacă vă simţiţi hăituţi, dacă nu vă puteţi face treaba aşa cum trebuie, dacă se fac presiuni asupra dvs, atunci ieşiţi şi spuneţi public aceste lucruri. Dacă nu, atunci treceţi la treabă. Nu avem niciun motiv pentru care să nu punem în aplicare programul politic cu care am câştigat alegerile şi programul de guvernare cu care Guvernul a obţinut votul de încredere al Parlamentului", a precizat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, care este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, este de părere că acest an ar trebui să aducă o revenire la normalitate şi o accelerare a activităţii administraţiei centrale şi locale.

"Spuneam că am avut un început de an tumultos, dar, cu toate acestea, a fost un început de guvernare bun, mai ales în ceea ce priveşte măsurile adoptate de Guvernul condus de domnul prim-ministru Sorin Grindeanu", a adăugat Tăriceanu.