Dezavantajele chirurgiei cosmetice

.
. (Photos.com)

În multe ţări de pe mapamond, inclusiv în China, oamenii recurg din ce în ce mai des la chirurgia estetică pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Aceştia ar trebui să conştientizeze faptul că operaţiile de orice fel aduc cu ele şi un număr mare de alte riscuri cât şi o sumă de bani adăugată pentru sistemele de asigurări de sănătate naţionale. Există de asemenea posibilitatea ca problemele să nu fie rezolvate.

În China, un număr tot mai mare de persoane, inclusiv studenţi, îşi fac chirurgie plastică în timpul vacanţelor de vară, în speranţa că aceasta nu le va îmbunătăţi doar aspectul, ci şi perspectivele viitoarelor locuri de muncă. Costurile minime pentru un facelift încep de la 300$ şi pot urca la sume mult mai mari, dar asta nu-i descurajează iar mulţi aleg să facă împrumuturi substanţiale pentru a duce la bun sfârşit aceste operaţii.

Recent, schimbările dramatice economice, culturale şi politice ale Chinei au permis unui număr tot mai mare de femei să intre pe piaţa muncii, dar s-a creat de asemenea şi o anxietate la multe dintre acestea, deoarece angajatorii preferă femei tinere, mai atractive fizic. De exemplu, un studiu de analiză a locurilor de muncă, efectuat în anul 2003 a precizat că marea majoritate a acestora au fost deschise doar pentru solicitanţi sub 30 de ani.

Femeile n-au uitat de eticheta ”shengnu," sau "femeile rămase”, aplicate acestora de către rude, mass-media de stat şi societate în general. Acestea sunt femei cu vârste între 25 şi 30 de ani care sunt încă necăsătorite şi care sunt obligate să lupte împotriva prejudecăţilor societăţii, pentru fi considerate de acelaşi nivel cu bărbaţii. Pentru mulţi experţi din domeniul sănătăţii publice, cererea pentru operaţii estetice în rândul tinerilor (mai ales a femeilor) reflectă tranziţia Chinei de la comunism la o societate de consum.

În timpul anilor 1990, aproape un sfert din forţa de muncă a Chinei (aproximativ 43 de milioane de persoane ) a fost concediată. Totuşi, numărul femeilor concediate era mai mare decât cel al bărbaţilor iar acestea s-au confruntat şi cu alte discriminări în timpul reangajărilor.

China este acum cea mai mare piaţă pentru operaţii estetice din lume. Totuşi, atunci când numărul total al populaţiei este luat în calcul, Coreea de Sud ar putea fi considerată cel mai mare consumator în domeniul chirurgiei plastice. Statele Unite ale Americii şi Brazilia sunt de asemenea în topul ţărilor unde operaţiile estetice sunt frecvente, iar numărul femeilor care utilizează astfel de proceduri este mult mai mare decât cel al bărbaţilor.

În China, cele mai comune operaţii estetice sunt cele la pleoape, nas şi liposucţiile, care se efectuează în special în timpul vacanţelor de vară. Cu toate acestea, utilizarea frecventă a unui alt tip de intervenţie chirurgicală este îngrijorătoare: intervenţiile chirurgicale pentru ”întinderea piciorului”, acestea fiind foarte rar folosite ca operaţii estetice în alte ţări. Este important de subliniat că atunci când sunt utilizate pentru motive pur cosmetice, aceste intervenţii chirurgicală implică riscuri cum ar fi infecţiile osoase, leziuni ale vaselor sanguine şi leziuni ale nervilor.

Una dintre problemele chirurgiei cosmetice este că aceasta poate deveni cu uşurinţă un fenomen psihologic contagios. Parlamentarii din Statele Unite au încercat să diminueze abuzurile chirurgiei cosmetice care nu implică deformări provocate de anomalii congenitale, accidente sau boli care provoacă deformarea, prin propunerea unui impozit de 5% pe operaţie, politică care ar putea fi urmată de ţările unde abuzul acestor proceduri s-a extins.

Toate intervenţiile chirurgicale, inclusiv procedurile cosmetice, implică riscuri. Clinica Mayo din Statele Unite avertizează că pacienţii care suferă de boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet sau obezitate sunt supuse unui risc crescut la complicaţii, cum ar fi pneumonia, accidentele vasculare cerebrale, atacul de cord sau cheaguri de sânge în picioare sau plămâni.

În plus, pot apărea şi alte riscuri precum un rezultat estetic nefavorabil, cicatrici, leziuni ale nervilor sau amorţeală, infecţii, hematoame, moartea ţesuturilor, sângerări, cât şi probleme legate de anestezie. Unele modificări ale stilului de viaţă sunt importante înaintea operaţiillor, de exemplu nefumătorii se vor vindeca mai repede şi cu mai puţine cicatrici.

Un studiu privind efectele intervenţiilor chirurgicale cosmetice efectuat în Norvegia a constatat că participanţii de sex feminin care au suferit intervenţii chirurgicale cosmetice au mai multe şanse să aibă o sănătate mentală proastă, inclusiv depresii şi tulburări de anxietate. De asemenea, studiul a constatat că intervenţiile chirurgicale cosmetice nu au rezolvat aceste probleme şi în unele cazuri, chiar le-au accentuat. Mulţi experţi cred că cei care beneficiază în principal de pe urma acestor proceduri sunt profesioniştii din domeniul medical care percep sume mari de bani pentru efectuarea operaţiilor.

Dr. Robin T.W. Yuan, absolvent al Harvard Medical School şi unul dintre chirurgii plasticieni de top din Statele Unite ale Americii a declarat că "este clar pentru mine că oamenii sunt convinşi în proporţii egale de mass-media şi de celebrităţi cât şi de publicitatea continuă a profesiei noastre. De prea multe ori am văzut cum concepţiile oamenilor despre intervenţiile chirurgicale duc la operaţii neadecvate, nesatisfăcătoare şi chiar dăunătoare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură