Băuturile uşoare dietetice: bomboane într-un pahar sau o alternativă sănătoasă

Sticle de suc sunt afişate pe raftul unui magazin din New York. Descoperirile publicate recent sugerează că băuturile uşoare dietetice nu sunt mai sănătoase decât băuturile uşoare normale.
Sticle de suc sunt afişate pe raftul unui magazin din New York. Descoperirile publicate recent sugerează că băuturile uşoare dietetice nu sunt mai sănătoase decât băuturile uşoare normale. (Spencer Platt / Getty Images)

Ce băutură uşoară – obişnuită sau dietetică – este o variantă mai sănătoasă?

Este o întrebare formulată greşit, declară Susie Swithers, profesoară de ştiinţe psihologice şi neuroştiinţă comportamentală la Universitatea Purdue. Ea a spus că întrebarea reală ar fi: Care este consumul nostru zilnic de zahăr?

“Este vorba de îndulcirea generală a dietelor noastre”, a spus ea publicaţiei Journal & Courier.

O schimbare culturală a făcut ca băuturile uşoare zilnice să fie acceptabile, a menţionat dânsa.

“Este vorba de bomboane într-o cană. Dacă oamenii ar fi întrebaţi ei ar spune că nu consumă bomboane la fiecare masă.”

Mesajul promovat până acum de către companiile producătoare de astfel de băuturi a fost acela că băutura gazoasă este mai sănătoasă din moment ce are îndulcitori artificiali şi este fără calorii, dar Swithers a spus că urmărirea consumului de zahăr înseamnă limitarea zahărului real şi artificial.

Ea a analizat studiile ştiinţifice recente cu privire la legătura pe termen lung dintre îndulcitorii artificiali şi consecinţele asupra sănătăţii.

“Descoperirile dintr-o varietate de studii arată că consumul regulat de băuturi gazoase dietetice, chiar şi una pe zi, poate fi legat de probabilitatea crescută pentru afecţiuni ale inimii, infarct, diabet, sindromul metabolic şi presiune ridicată a sângelui, pe lângă creşterea greutăţii corporale”, a spus ea.

“Deşi în mod normal sucurile gazoase dietetice nu ar trebui să fie problematice, se pare că nu este cazul aici.”

Descoperirile ei au fost publicate în revista “Tendinţe în Endocrinologie & Metabolism.”

Studiul a declanşat o reacţie imediată din partea Asociaţiei Americane pentru Băuturi, o asociaţie comercială pentru industria băuturilor nealcoolice.

Într-o declaraţie emisă prin email, organizaţia a numit studiul lui Swithers “o lucrare de opinie şi nu un studiu ştiinţific”.

Swithers a spus că ar putea există câteva cauze pentru legătura dintre consecinţele negative asupra sănătăţii şi îndulcitorii artificiali.

Când organismul gustă ceva dulce el reacţionează şi se pregăteşte pentru calorii şi consum de zahăr, a spus ea. Dar când acest lucru nu se întâmplă – deoarece îndulcitorul este artificial – corpul reacţionează din nou, învăţând că dulcele nu înseamnă calorii.

Apoi, când un consumator de băutură gazoasă dietetică mănâncă ceva dulce, corpul său nu reacţionează corect, a spus Swithers. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care oamenii care amestecă băuturile gazoase dietetice şi obişnuite au cele mai mari şanse pentru consecinţe negative asupra sănătăţii.

O altă posibilitate este aceea că oamenii care consumă băuturi uşoare dietetice cred că sunt sănătoşi şi astfel mai consumă şi o bucată de prăjitură – înlocuind caloriile pe care tocmai le-au evitat, a spus Swithers. Sau ar putea fi o combinaţie de factori. De asemenea, ea a adăugat că deocamdată unele posibilităţi au fost dovedite la animale şi nu pentru oameni.

Din moment ce nu există multe cercetări pentru descurajarea îndulcitorilor artificiali, unii dieteticieni nu descurajează consumul lor dar îndeamnă la un consum moderat al zahărului şi îndulcitorilor artificiali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură