Lăzăroiu: "Universitatea Harvard nu produce miniştri de finanţe"

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

În contextul înregistrărilor cu discuţiile despre CAS de la Cotroceni apărute în presă, fostul consilier prezidenţial şi actual membru PMP, Sebastian Lăzăroiu, a vorbit miercuri despre prestaţia ministrului de Finanţe Ioana Petrescu, criticată de preşedintele Traian Băsescu pentru incapacitatea sa de a prezenta o foaie A4 cu propuneri pentru compensarea deficitului bugetar aferent reducerii CAS.

„Observ în multe comentarii cum se încearcă extragerea Ioanei Petrescu din filmuleţul de la Cotroceni, ca şi cum ar fi fost o fantomă digitală. Adică, biata absolventă de Harvard, ea nu e din lumea asta, e o victimă. Păi să analizăm puţin variantele posibile”, a declarat Lăzăroiu.

În opinia acestuia, Ioana Petrescu fie ştie că scăderea CAS-ului nu poate fi acoperită decât din măsuri nepopulare - de genul măririi de taxe şi impozite, reducerea de cheltuieli în aparatul de stat sau din măsuri proaste din punct de vedere economic, cum ar fi tăieri la investiţii - dar a fost instruită să nu spună asta în faţa populaţiei sau adversarilor politici, fie habar nu are de nimic, i s-a dat în plic măsura cu CAS şi chiar şi povestea cu îmbunătăţirea încasărilor, pe care chiar o crede.

„Nu ştiu care din variante e plauzibilă. Aş fi tentat să zic prima, având în vedere că a terminat Harvard. Dar nu mă grăbesc nici cu asta. În prima variantă e complicitate la ticăloşie electorală, în a doua variantă e pur si simplu incompetenţă. În care din cele două variante e ministreasa victimă? Mi se pare că în niciuna dintre ele”, a scos în evidenţă Lăzăroiu.

În ceea ce-i priveşte pe cei care îşi imaginează că luându-i apărarea Ioanei Petrescu, în realitate apără blazonul Harvard, fostul consilier prezidenţial le transmite acestora că universitatea Harvard nu produce miniştri de finanţe şi nu produce doar vârfuri. Însă, universitatea Harvard, pe lângă cunoştinţele pe care le transferă studenţilor, transferă şi o etică profesională, susţine Lăzăroiu, astfel că nu poţi fi economist de Harvard şi să-ţi baţi joc de meseria ta, nici măcar din motive politice.

„Reamintesc că în prima zi de mandat, doamna Usturoi, aşa cum e alintată de presă, a dat pe gură o primă declaraţie de ministru de finanţe: acum că a plecat dl. Gheţea de la CEC, vom investiga mai mult creditul Ioanei Băsescu (citat din memorie). Pentru mine asta a fost suficient ca să ştiu cu cine am de a face. Ştiu sigur că declaraţia n-a venit din căpşorul propriu. Pur si simplu i s-a dat "deschiderea de mandat" de către un PR obsedat de manipulare. Dar, scuzaţi-mă, asta spune multe nu despre PR, ci despre cine e Ioana Petrescu. O mică ratată în domeniul economic, gata să înveţe micile trucuri ale politicii dâmboviţene, care să o facă celebră. De ăştia avem cu sutele”, a mai declarat fostul consilier prezidenţial.

Ulterior declaraţiilor lui Lăzăroiu, Ioana Petrescu a explicat, la un post de televiziune, că nu i-a dat studiile privind impactul reducerii CAS lui Traian Băsescu pentru că „nu sunt publice”, însă „FMI le-a avut înainte cu o lună”.

Totodată, ministrul a precizat că a evitat să abordeze discuţia despre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) pe motiv că nu putea să răspundă la asta "în cinci minute, pe picior, undeva la Cotroceni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne