Lazăr, reacţie rapidă după operaţiunea "Protocolul secret" declanşată de Vâlcov-Dragnea

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a prezentat o serie de detalii despre conţinutul protocoalelor semnate cu SRI în 2016, în urma dezvăluirilor făcute de consilierul Darius Vâlcov.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Parchetul General a reacţionat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele de cooperare încheiate în anul 2016 între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte a încheiat două protocoale cu SRI pe 8 decembrie 2016:

"1. Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public.

2. Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel SECRET)".

Cu privire la acest protocol, Parchetul General transmite:

"1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de S.R.I. şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea S.R.I. şi ale Codului de procedură penală.

2. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceiaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului.

3. La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

4. Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului".

Reacţia instituţiei conduse de procurorul general Augustin Lazăr vine după ce consilierul guvernamental Darius Vâlcov a postat pe contul său de Facebook protocolul dintre SRI şi Parchetul General, document care, spune el, i-ar fi fost lăsat pe prag joi dimineaţa de un... necunoscut. Detalii aici.

La scurt timp după, a ieşit la rampă şi liderul PSD Liviu Dragnea, care a cerut intervenţia Inspecţiei Judiciare şi a solicitat Comisiei de control a SRI din Parlament să investigheze posibilele abuzuri comise de Serviciu în baza acestui protocol. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne