Dragnea tună şi fulgeră după publicarea protocolului PG-SRI. Cetăţenii i-o întorc: Fumigenă, când investigaţiile din dosarul Jandarmeriadei se apropie de tine

Liderul PSD Liviu Dragnea cere Comisiei pentru supraveherea SRI demararea de urgenţă a unei anchete iar Inspecţiei Judiciare "să se autosesizeze şi să pornească o anchetă la Parchetul General", după ce Darius Vâlcov a făcut public un protocol secret între Parchetul General şi SRI.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ieşit rapid cu o poziţie publică după ce consilierul condamnat la închisoare al Vioricăi Dăncilă, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret încheiat în decembrie 2016 între SRI şi Parchetul General, protocol pe care Vâlcov l-ar fi găsit aşa, în pragul casei, adus acolo de un necunoscut.

Existenţa acelui protocol, despre care SRI-ul susţine că a fost denunţat la o lună după semnarea sa, îi dă lui Liviu Dragnea prilejul să susţină că "ne confruntăm cu o situaţie gravă de neconstituţionalitate, de minciună publică. Instituţii şi şefi ale unor instituţii implicate în justiţie şi în siguranţa naţională au minţit prin omisiune, ca să acopere săvârşirea unei fapte neconstituţionale". De asemenea, Dragnea cere Comisiei pentru supraveherea SRI demararea de urgenţă a unei anchete "care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti" iar Inspecţiei Judiciare "să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General."

"Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale.

Aseară, însă, am văzut cu toţii că nu e aşa. Alte protocoale au fost semnate între SRI şi Parchetul General. Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut.

Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituţionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr", susţine, pe Facebook, Dragnea.

Liderul PSD acuză că primul protocol, intitulat "Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii" ar furniza "portiţe şi formulări prin care ofiţerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală."

"Acest protocol îl abrogă pe cel semnat în 2009 de George Maior şi Codruţa Kovesi. Acest protocol a fost ţinut secret. Atunci când presa a întrebat, în repetate rânduri, dacă mai există protocoale, l-am putut auzi, de exemplu, pe şeful Parchetului General, Augustin Lazăr, negând cu fermitate", scrie Dragnea, sau, de fapt, persoana care i-a elaborat postarea.

Cât despre cel de al doilea protocol, în postarea asumată de Dragnea, se susţine că acesta a fost făcut fără ştirea publicului şi "pare fabricat în ultima clipă, în momentul în care presa a început, cu zile în urmă, sa-l verifice pe primul."

"Ne confruntăm cu o situaţie gravă de neconstituţionalitate, de minciună publică. Instituţii şi şefi ale unor instituţii implicate în justiţie şi în siguranţa naţională au minţit prin omisiune, ca să acopere săvârşirea unei fapte neconstituţionale.

Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti.

Cred că, la rândul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General.

E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine", concluzionează liderul PSD.

Reamintim că ieri seară, Darius Vâlcov a postat, pe contul său de Facebook, un protocol de colaborare încheiat în decembrie 2016 între SRI şi Parchetul General, document care, spune el, i-ar fi fost lăsat pe prag joi dimineaţa de un... necunoscut.

Pe de altă parte, SRI susţine că documentul publicat de Vâlcov a fost denunţat de cele două instituţii la puţin timp după semnare.

"Este vorba despre un protocol denunţat, care nu mai există. Au existat două, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat în decembrie 2016, în urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de protocol, însă acest protocol nu şi-a făcut efectul pentru că în ianuarie 2017 a fost denunţat de SRI, împreună cu celelalte protocoale. Da, există (document de denunţare a acestui protocol. n.r.)", a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, citat de Hotnews, ieşit să dea declaraţii la Antena3 imediat după postarea lui Vâlcov.

Marincea a mai susţinut că din ştiinţa sa, la Comisia de control a SRI există toate protocoalele, inclusiv acest protocol, fapt pe care Claudiu Manda, şeful comisiei pentru controlul SRI l-a negat astăzi.

Reacţiile cetăţenilor la postarea lui Dragnea nu s-au lăsat aşteptate

"Felicitări pentru excepţionalul program de subvenţionare a porcilor. Am văzut că unii crescători - pe care, întâmplător, îi cheamă Dragnea - şi-au luat BMW seria 7, de 150.000 de euro. Alţii, vreo câteva zeci de mii de oameni amărâţi, şi-au văzut animalele ucise şi acum aşteaptă, cu ochii în soare, despăgubirile „la 90 de zile”, îi transmnite jurnalistul Mircea Marian lui Dragnea.

"Incapacitatea voastră de a face o administrare a României eficient şi în folosul oamenilor a descris-o cel mai bine, în două cuvinte şi pe înţelesul tuturor, suedezul pe care n-aţi reuşit să-l opriţi nicicum.
Referitor la protocoale: dacă îmi dai în două fraze cum este afectat omul de rând de aceste protocoale şi ce drepturi îi sunt restrânse, te cred. Că voi, cei care ne furaţi de 28 de ani, nu doriţi ca fluxul de informaţii SRI (şi nu numai, vezi Curtea de conturi) - parchet să mai existe, asta e clar şi limpede. În curând vom avea procurori care umblă prin România cu traista-n băţ să-şi ia informaţii.
Băi Livache, nu pune mai mult gaz peste focul pe care l-ai făcut deja. Oamenii nu te mai suportă, şi nu e vorba doar de ăia 4 pe care i-ai descoperit tu", adaugă Traian.

"Ai dreptate! Este inacceptabil să minţi o ţară întreagă!
Întotdeauna, când te trezeşti dimineaţa, să te gândeşti că istoria te va reţine ceea ce eşti, un infractor!
Nu uita să semnezi #farapenaliinfunctie şi să dai share şi la prieteni", completează Tudor.

"Altă fumigenă, fix acuma când investigaţiile din dosarul violenţelor din 10 august se apropie de tine, Dragneo, capul borfaşilor care eşti! Sper să plăteşti pentru toate minciunile, manipulările şi răul făcut acestei ţări...", opinează şi Florin

"Bravo domnule Liviu, o spuneţi din nou pe faţă. Nu este vorba despre faptul că furaţi, vă deranjează de ce sunteţi filat că furaţi. E bine şi aşa. Propun să vă dea imunitate totală şi să vă proclame ţar de Teleorman.
P. S. La nunta fiului dvs veţi da cu artificii sau cu cu petarde şi gaze? Sunt invitaţi şi cei patru magnifici?
Şi cu toate astea mă întreb, ce fumaţi, că vrem şi noi, la ce filme debitaţi în ultima vreme, sigur nu e marfă romanescă", scrie Vlad.

"Adică dacă SRI are informaţii despre borfaşi ca tine, ce să facă cu ele? să nu le dea mai departe parchetului? Ştiu că asta îţi doreşti dar nu se va întâmpla. Nea Livache îţi dau un sfat gratis, ia-o pe Irinuca şi fugi, cât mai departe...", sugerează Vali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne