Krasnoselski: Dodon nu a îndeplinit promisiunile făcute Rusiei. „Transnistria nu este o ancoră care ar opri Unirea Basarabiei cu România”

Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski s-au întâlnit la Holercani, 29.10.2019
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski s-au întâlnit la Holercani, 29.10.2019 (facebook.com/Igor Dodon)

Liderul separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a criticat luni, declaraţiile preşedintelui Igor Dodon conform cărora ar exista progrese în negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean.

Într-un comentariu al departamentului de externe al regiunii separatiste se menţionează că oficialităţile moldovene fac „declaraţii populiste” şi tot Chişinăul ar „provoca stagnarea” dialogului. „Chişinăul inventează versiuni neviabile de reglementare, care nu au nimic în comun cu realitatea” şi, concomitent, ar bloca „mecanismele existente de căutare a soluţiilor de compromis”.

„Eu l-aş sfătui pe Igor Dodon să se gândească la altceva, la promisiunile pe care le-a făcut Federaţiei Ruse. Este vorba de instituirea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, revenirea pe piaţa mass media a televiziunilor ruse, crearea şcolilor cu predare în limba rusă pe teritoriul statului vecin, fiindcă aproape toate au fost închise. Socialiştii au venit la putere, dar unde-s promisiunile. Unde?”, a întrebat retoric Krasnoselski, citat de presa din stânga Nistrului.

Potrivit radiochisinau.md, liderul separatist s-a arătat indignat de faptul că în şcolile din R. Moldova este studiată „Istoria Românilor”.

„Atenţie, nu „Istoria României”, dar „Istoria Românilor”. Limba română, simbolurile româneşti. Statul merge în direcţia celor a căror istorie o învaţă.

Totul este foarte simplu, nu trebuie să trăim cu iluzii. Dacă în R. Moldova este studiată „Istoria Federaţiei Ruse”, ar fi vorbit în limba rusă, ar fi fost totul clar, dar timp de 30 de ani este studiată „Istoria Românilor” se vorbeşte limba română”, a adăugat Krasnoselski.

În concluzie, pretinsul lider de la Tiraspol a subliniat că Transnistria nu trebuie văzută ca o ancoră care ar opri Unirea Basarabiei cu România, deoarece generaţia actuală creşte „având vectorul îndreptat spre România”, făcând referire la datele sondajelor care arată că numărul celor care optează pentru Unire a ajuns la 30%.

Recent, într-un nou episod video al rubricii „Preşedintele Răspunde” de pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a afirmat că între cele două maluri ale Nistrului există deja un nivel avansat de integrate economică – întreprinderile din regiune beneficiază de aceleaşi preferinţe comerciale europene de care se bucură toţi agenţii economici din Moldova.

Referindu-se la o posibilă soluţie politică a conflictului, şeful statului a notat că, Chişinăul doreşte să dialogheze şi că este gata să ofere ceea ce el a numit „garanţii” şi „o autonomie destul de largă”. „Singura soluţie este doar împreună”, a menţionat Dodon, pentru că, în opinia sa, „nu va exista o independenţă a acestei regiuni”.