Expert epidemiolog: Virusul Wuhan poate afecta 60%-80% din omenire şi omorî 51 milioane de oameni

Criză cauzată de virusul Wuhan în China
Criză cauzată de virusul Wuhan în China (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Oraşul Hong Kong şi cei 7 milioane de rezidenţi ai săi au motive să fie extrem de îngrijoraţi în ceea ce priveşte focarul de virus Wuhan, care a aruncat deja China continentală în haos, provocând zeci de mii de cazuri de îmbolnăviri.

Profesorul Gabriel Leung, şeful catedrei de sănătate publică de la Universitatea din Hong Kong, a fost unul dintre primii oficiali care au sugerat că regimul comunist chinez ascunde sau pur şi simplu nu confirmă încă adevărata dimensiune a focarului.

Deşi Beijingul susţine că ar fi înregistrat o „încetinire” a ratei zilnice a noilor îmbolnăviri, puţini cred că epidemia şi-a atins vârful, chiar dacă un procent enorm de persoane şi-au petrecut ultimele săptămâni mai mult în casă.

Răspunzând la comentariile directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a declarat că este posibil să vedem doar „vârful aisbergului” în ceea ce priveşte numărul cazurilor, Leung a spus că „preocuparea majoră” a comunităţii ştiinţifice este în „dimensiunea şi forma” aisbergului.

Leung a adăugat că majoritatea experţilor consideră că virusul are o rată de transmitere - sau R0 de 2,5, ceea ce înseamnă că individul mediu infectat va transmite virusul către alţi 2,5 indivizi.

Acest lucru se traduce şi printr-o „rată de atac” de 60% -80%, relatează The Guardian.

"Şaizeci la sută din populaţia lumii este un număr foarte mare", a afirmat Leung pentru The Guardian de la Geneva, unde are loc o reuniune a experţilor la OMS.

foto
foto

Dacă virusul continuă să se răspândească în acest ritm, chiar şi o rată de fatalitate relativ scăzută de 1% - despre care Leung consideră că este posibilă, odată ce cazurile mai uşoare, nedetectate, vor fi luate în calcul - ar putea duce totuşi la un număr mare de decese.

Calcule brute indică faptul că, dacă două treimi din cei 7,7 miliarde de oameni care trăiesc pe pământ sunt infectaţi, o rată a mortalităţii de 1% ar duce la aproape 51 de milioane de decese.

Odată ce toate aceste alte variabile au fost determinate, Leung a spus că va cere OMS să descopere amploarea epidemiei globale care se răspândeşte şi să afle dacă măsurile draconice ale Chinei au funcţionat pentru a ajuta la suprimarea răspândirii.

Unul dintre cei mai importanţi experţi internaţionali în privinţa epidemiilor de coronavirus, Leung a jucat un rol major în combaterea focarului SARS şi a colaborat strâns cu alţi oameni de ştiinţă de renume, inclusiv omologi din Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură