Nicu Popescu: Politica externă a R. Moldova e în criză. Mesajul dur al României este ceea ce cred şi ţările UE, Ucraina şi SUA

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova (mfa.gov.md)

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi, a transmis un mesaj dur Chişinăului criticând debarcarea de către Partidul Socialiştilor a guvernului precedent condus de Maia Sandu şi a subliniat că Bucureştiul îşi va reorienta asistenţa financiară pe care o va acorda Republicii Moldova.

În context, fostul ministru de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu susţine că mesajul dur al României este ceea ce cred şi restul ţărilor Uniunii Europene, Ucraina şi SUA despre noua guvernare din Moldova. „Când UE, SUA şi singurii doi vecini pe care îi ai – România şi Ucraina - vorbesc cu tine scrâşnind din dinţi, e clar că politica externă este în criză.”

Acesta crede că motivul pentru care, cu R. Moldova, se vorbeşte (şi se va vorbi încă mult timp) printre dinţi este simplu: UE, SUA, României şi Ucrainei „li s-au spus cam o tonă de minciunele şi li s-au adus cam tot atâtea ofense”.

„O politică externă echilibrată înseamnă relaţii bune cu toată lumea, nu doar cu o singură ţară (care reprezintă numai 8% din comerţul exterior al ţării noastre şi se află la 700 km depărtare)”, a conchis Nicu Popescu precizând că „următorul randevu diplomatic dificil e la Kiev – reuniunea GUAM de pe 12 decembrie 2019”.