Kiev: Operaţiunea înscenării morţii jurnalistului Babcenko scoate la iveală o listă cu 47 de posibile ţinte

Autorităţile din Kiev au declarat că înscenarea asasinării unui jurnalist dizident rus i-a condus la o listă semnificativă de persoane vizate în străinătate. Aliaţii Ucrainei cer răspunsuri după „scena sa de teatru”.
Jurnalistul rus Arkadi Babcenko
Jurnalistul rus Arkadi Babcenko (Geniya Savilov/AFP/Getty Images)

Ucraina a declarat că operaţiunea sa controversată care a implicat înscenarea asasinării jurnalistului rus Arkadi Babcenko a permis serviciilor de securitate să descopere o listă cu 47 de persoane care sunt potenţiale ţinte pentru alte atacuri.

Procurorul general Iuri Luţenko a scris pe Facebook că jurnaliştii incluşi pe această listă - majoritatea fiind ucraineni şi ruşi - „ar putea fi următoarele victime ale teroriştilor”, conform Deutsche Welle.

El a adăugat că persoanele de pe listă au fost anunţate în privinţa acestei situaţii şi că se depun eforturi pentru a fi protejate. Ucraina declarase anterior că ştia că aproximativ 30 de persoane, inclusiv Babcenko, ar fi fost vizate de serviciile de securitate ruse.

Declaraţia lui Luţenko a fost făcută după o întâlnire care a avut loc vineri şi la care au participat şeful serviciilor de securitate ucrainene Vasil Griţak şi diplomaţi din Germania, SUA şi câteva state UE care susţin Ucraina. În timpul întâlnirii s-a discutat despre decizia Kievului de a înscena moartea lui Babcenko.

Operaţiunea, în cadrul căreia oficiali de rang înalt au minţit publicul în privinţa morţii lui Babcenko, a pus sub semnul întrebării credibilitatea guvernului din Kiev.

Marţi, serviciile de securitate ucrainene au anunţat publicul că Babcenko a fost împuşcat mortal. A doua zi, jurnalistul a apărut la o conferinţă de presă pentru a dezvălui operaţiunea care, aparent, a fost înscenată pentru a-i salva viaţa şi a-i deconspira pe cei care aparent l-ar fi avut în vizor. Moscova a negat orice implicare.

Ucraina, împreună cu Babcenko, a fost criticată nu doar de Rusia ci şi de aliaţi ai Kievului şi organizaţii pentru libertatea presei, pentru tactica folosită. Acum, Kievul este presat să furnizeze dovezi că „piesa de teatru” a fost justificată.

Credibilitatea Kievului contează din cauză că acesta se bazează pe suportul financiar occidental şi pe sancţiunile pe care Occidentul le-a aplicat împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală a peninsulei sale Crimeea şi pentru implicarea Moscovei în conflictul dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale în estul Ucrainei.

Luţenko a mai declarat vineri că, pe lângă lista cu potenţiale ţinte, investigaţia a scos la iveală dovezi importante care vor fi prezentate ulterior şi care leagă serviciile de informaţii ruse de acest presupus complot de asasinare de jurnalişti.

Artiom Kozhim, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat vineri reporterilor la Moscova că acţiunile Kievului „au subminat în mod evident încrederea în sursele de informare ucrainene, inclusiv cele oficiale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe