Ucraina demonstrează puterea de foc a rachetelor antitanc Javelin primite de la americani

Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani
Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani (Wikimedia.org)

Ucraina a demonstrat puterea de foc a sistemelor de rachete antitanc Javelin pe care le-a primit de la Statele Unite luna trecută.

“În sfârşit, a sosit această zi – şi astăzi, 22 mai, pentru prima dată în Ucraina, a avut loc un test al sistemului antitanc de generaţia a treia Javelin”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko soldaţilor într-un material video publicat pe pagina sa de Facebook. “Datorită lor, capabilităţile de luptă ale forţelor armate ale Ucrainei au crescut semnificativ”.

SUA a livrat Kievului, în luna aprilie, 37 de lansatoare Javelin, inclusiv două de rezervă, şi 210 rachete, potrivit RFE/RL.

Departamentul de Stat american a aprobat în luna martie vânzarea sistemelor Javelin în schimbul sumei de aproximativ 47 milioane de dolari.

Poroşenko le-a mulţumit marţi preşedintelui american Donald Trump, vicepreşedintelui Mike Pence, secretarului apărării James Mattis, secretarului de stat Mike Pompeo şi Congresului SUA “pentru susţinerea Ucrainei şi luarea unei decizii în favoarea furnizării sistemelor de rachete antitanc Javelin”.

Kiev şi Washington au afirmat că sistemele Javelin vor ajuta Ucraina să îşi construiască pe termen lung capacitatea de apărare şi să ţină la distanţă agresiunea rusă.

Ministerul rus de Externe a avertizat că armele furnizate de americani ar putea amplifica şi mai mult tensiunile dintre Rusia şi SUA şi ar putea împinge Ucraina “să ia noi decizii militare necugetate”.

Poroşenko a afirmat că sistemele de rachete sunt defensive şi vor fi folosite doar în cazul atacării poziţiilor militare ucrainene. El a adăugat că testul este un simbol al cooperării cu “partenerii noştri americani”.

Delegatul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că sistemele Javelin sunt depozitate într-un loc securizat, departe de linia frontului din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde forţele guvernamentale continuă să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia. Războiul din estul Ucrainei a izbucnit în aprilie 2014 - la o lună după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia - şi a provocat până acum peste 10.300 de morţi.

Testarea sistemelor Javelin a avut loc în condiţiile în care observatori internaţionali ai misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina a raportat cea mai puternică intensificare a luptelor în acest an.

Astfel, armata ucraineană a susţinut că doi soldaţi au fost ucişi şi patru au fost răniţi în luptele care au avut loc luni în apropierea unui sat controlat de guvern, situat la aproximativ 40 km nord-est de capitala de facto a separatiştilor, Doneţk, potrivit AFP. Autorităţile separatiste au afirmat la rândul lor că un luptător a fost ucis şi altul a fost rănit în noile ciocniri militare de-a lungul liniei de front. De asemenea, patru civili în Gorlivka, un oraş industrial situat într-una dintre cele două regiuni ocupate de separatişti, au fost răniţi de proiectile.