Kenya: Nou atac împotriva teroriştilor baricadaţi în mall-ul de lux din Nairobi


Kenya, Nairobi mall Westgate:  Forţele speciale de securitate din Kenya sunt ajutate de experţi americani, israelieni şi britanici, 23 septembrie 2013.
Kenya, Nairobi mall Westgate: Forţele speciale de securitate din Kenya sunt ajutate de experţi americani, israelieni şi britanici, 23 septembrie 2013. (CARL DE SOUZA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.09.2013

Forţele de securitate din Kenya au lansat un nou atac împotriva grupului terorist somalez Al Shaabab încă baricadat în complexul comercial Westgate în Nairobi cu un număr necunoscut de ostatici. Purtătorul de cuvânt al grupului islamist: "Am autorizat mujahedinii să acţioneze împotriva prizonierilor". Până în prezent Crucea Roşie a raportat 68 de morţi şi 200 de răniţi.

Trupele speciale kenyene în colaborare cu experţi americani, israelieni şi bratinici au lansat un nou atac împotriva teroriştilor islamici încă baricadaţi în centrul comercial Westgate în Nairobi. Martorii au raportat că în zori a avut loc un schimb intens de focuri de mitralieră, care a durat aproximativ cincisprezece minute şi apoi s-au auzit trei explozii puternice. De la atacul de sâmbătă efectuat de Al Shaabab cel puţin 68 de persoane au fost ucise şi rănite aproximativ 200.

Situaţia este mai îngrijorătoare datorită faptului că în supermarket sunt încă ţinute între 10-15 persoane şi, potrivit unor rapoarte neconfirmate, militanţii al Shaabab i-ar fi legat cu explozibil.

Islamiştii somalezi au revendicat responsabilitatea pentru acţiune, susţinând că acestea sunt represaliile pentru intervenţia militară masivă de trupe nigeriene în Somalia, sprijinită de guvernul din Nairobi. Intervenţia în războiul civil de 20 de ani din Somalia a determinat miliţiile islamiste să-piardă controlul asupra capitalei Mogadiscio.

La rândul său, guvernul de la Nairobi a făcut clar faptul că nu vor exista negocieri cu teroriştii. Preşedintele Uhuru Kenyatta, care a pierdut un nepot în atac, a promis să rămână ferm în "războiul împotriva terorismului".

Kenya, stat musulman, a început să ia o atitudine fermă faţă de al Shaabab după ce militanţii musulmani au afectat interese keniene, în special turismul.

Între timp, pe un site islamist al grupului terorist Al Shaabab, purtătorul de cuvânt Sheikh Ali Mohamud Rage a spus: "Am autorizat mujahedinii din interiorul mall-ului să ia măsuri împotriva deţinuţilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor