Kelemen Hunor: Afirmaţia că România ar fi o ţară model în ceea ce priveşte minorităţile e falsă

Nemulţumit că deputaţii au respins proiectul UDMR vizând scăderea pragului pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice, Kelemen Hunor a acuzat că majoritatea română refuză dialogul şi a reluat retorica despre "acţiunile antimaghiare" care s-ar putea amplifica.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.10.2017

Afirmaţia potrivit căreia România este un model în ceea ce priveşte soluţionarea situaţia minorităţilor naţionale este falsă, a susţinut Kelemen Hunor miercuri, după ce Camera Deputaţilor a respins cu o majoritate zdrobitoare unul dintre proiectele "de suflet" ale UDMR, respectiv cel privind folosirea limbii materne în instituţiile publice în localităţile în care minorităţile reprezintă 10% din populaţie şi nu 20%, cât este stabilit în prezent, relatează Mediafax.

”Este falsă afirmaţia potrivit căreia România ar fi o ţară model în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei minorităţilor. Respingerea amendamentului la Legea administraţiei locale demonstrează clar acest lucru”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai acuzat că prin votul de respingere (doar parlamentarii formaţiunii sale au votat în favoarea proiectului) a fost transmis unul foarte clar:

”Mesajul de astăzi este, însă, foarte clar şi pentru UDMR şi pentru membrii comunităţii maghiare: majoritatea română a respins dialogul”, a subliniat preşedintele UDMR.

De asemenea, Hunor şi-a reiterat "temerile" că în preajma Centenarului vom asista la o amplificare a acţiunilor antimaghiare şi retoricii antimaghiare, fapt ce ar împiedica ”apropierea şi consolidarea încrederii între majoritate şi minoritate”.

„În timp ce România susţine ferm că este un model în gestionarea situaţiei minorităţilor naţionale, în realitate, demonstrează continuu că îi este teamă de dialog. Sunt convins că o naţiune puternică are un dialog permanent cu minorităţile sale, nu le tratează cu forţa. Eu, dacă aş fi fost în locul statului român, aş fi căutat o soluţie de compromis, aş fi spus că, în apropierea anului 2018, să adoptăm unele decizii pentru ca minorităţile autohtone să se simtă bine în această ţară, ca factori constituanţi ai statului român. Aş considera că nu am motive să mă tem, să mă feresc, că nu am intenţii ascunse. După o sută de ani este momentul să încep reconcilierea istorică, avem câteva proiecte de legi care pot fi acceptate, mergem mai departe, să vedem ce se va întâmpla după Centenar în 2019 şi 2020, pentru că, ne place sau nu, vom trăi împreună, aceasta este ţara noastră comună!”, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

”Uniunea nu renunţă la propunerea de reducere a pragului de folosire a limbii materne de la 20 la 10, eventual 15%”, se mai arată în comunicatul UDMR.

Reamintim că Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică. Anterior, UDMR propusese un "compromis", şi anume reducerea pragului de la 20% la 15%.

For decizional pe acest proiect este Senatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor