Afacerea Roşia Montană va ajunge pe masa DNA. Pe lista neagră - nume grele, în frunte cu Tăriceanu

Pregătim o plângere penală împotriva tuturor celor care au avut legătură cu afacerea Roşia Montană, poate cel mai mare caz de corupţie din România dacă ne raportăm la durata lui în timp şi la numărul de persoane implicate, a anunţat senatorul Mihai Goţiu.
Protest
Protest (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Deşi mulţi considerau Roşia Montană un subiect deja închis după masivele "consultări publice" din stradă, focul a fost reaprins de către premierul Mihai Tudose, care a anunţat recent că intenţionează să retragă dosarul Roşia Montană de la UNESCO. Avem de-a face cu un posibil blat între Guvern şi Gabriel Resources, compania minieră canadiană care a cerut 4 miliarde de dolari despăgubiri României într-un proces de arbitraj, a tras un semnal de alarmă senatorul Mihai Goţiu, într-un interviu acordat Epoch Times.

De profesie jurnalist, Mihai Goţiu, unul dintre cei mai cunoscuţi apărători ai Roşiei Montane, şi-a dedicat ani din viaţă investigării încrengăturilor de afaceri "sulfuroase" din jurul proiectului RMGC, investigaţii ce s-au concretizat într-o carte intitulată "Afacerea Roşia Montană".

"Este teama (...) că la acest arbitraj se vor afla multe lucruri interesante pentru că această companie pretinde că ar fi investit în România 700 de milioane de dolari (...) dacă pretinde aceşti bani înapoi plus daune, interese, profit nerealizat şi alte fantasme, trebuie să facă dovada pe ce au cheltuit aceşti bani. Deci trebuie să vină de la A la Z până la ultimul cent, să ne arate pe ce au cheltuit aceşti bani şi în ce măsură aceşti bani cheltuiţi în România aveau legătură cu proiectul lor minier. Or, după mulţi ani de investigaţie, pot să spun fără să greşesc că aceşti bani s-au dus către politicieni de la nivel local până la nivel guvernamental, parlamentar şi chiar până la nivelul premierului şi preşedinţilor României sub diferite forme

Ba sponsorizări, ba afaceri cu familii şi prieteni care aveau firme prin zonă, ba călătorii în diferite ţări, la fel s-au dus către agenţii de publicitate, s-au dus către diferiţi experţi care au susţinut apoi cauza companiei miniere la diferite preţuri, s-au dus într-o mare parte şi în mass-media, deşi compania nu avea ce să promoveze propriu-zis, pentru că faci publicitate atunci când vrei să vinzi ceva. A vândut minciuni. A încercat să cumpere conştiinţa românilor, dar după cum s-a văzut în 2013, se vede şi acum, acest lucru nu le-a ieşit şi nu cred că le va reuşi nici de acum înainte", a explicat Mihai Goţiu.

Întrebat ce crede că se va întâmpla de acum încolo, senatorul USR a avertizat că va urma "o luptă dură" în Parlament pe această temă controversată.

"Anticipez din punctul meu de vedere o luptă dură în Parlament pe această temă, sper să avem susţinerea civică pentru luptele pe care le avem acolo, pentru că o luptă va fi legată de proiectul de modificare a legii minelor unde sunt multe prevederi care au existat şi în legea minelor, proiectul special pentru Roşia Montana pentru 2013 care a scos lumea în stradă. Vom solicita reprezentanţilor statului român să vină la comisii să ne explice modul în care apără interesele statului român în litigiul de la Washington, şi chiar deja am discutat cu mai mulţi jurişti şi avocaţi, pregătim şi o plângere penală împotriva tuturor celor care în ultimii ani şi în ultimii 15-20 de ani au avut legătură cu ceea ce eu consider a fi un mare caz, poate cel mai mare caz de corupţie dacă ne raportăm la durata lui în timp şi la numărul de persoane implicate din România", a precizat Mihai Goţiu.

Cine e implicat în afacerea Roşia Montană?

"Pot să dau nişte nume a unor persoane care sunt implicate în această afacere, dacă ar fi doar să spun pe scurt, domnul Călin Popescu Tăriceanu este cel care în 1997 a contribuit la înfiinţarea firmei în urma unei adrese care a venit de la bursa din Vancouver atunci, deşi legea pe baza căreia firma s-a înfiinţat a fost adoptată doar un an mai târziu în 1998. Putem vorbi de Adrian Videanu, cel care în 2009 a venit într-o conferinţă de presă în timpul negocierilor pentru formarea unui nou Guvern, deşi acele negocieri nu erau încheiate, a venit în conferinţă de presă să anunţe că Roşia Montana intră pe ordinea de zi, este o prioritate a unui Guvern care nu există. Două ore mai târziu, Benny Steinmetz, cel care a fost reţinut recent în Israel, a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni la Gabriel Resources, a plătit peste 60 de milioane de dolari cu posibilitate de a cumpăra şi alte acţiuni.

Cum să spun... acum 2 ani, sau 3 ani, într-o dezbatere legată de un nou plan urbanistic general al Roşiei Montane, cel care lucra la acel plan, nişte arhitecţi din Alba, ne-au povestit despre vizita pe care domnul Dragnea a făcut-o într-una dintre ţările Nordice pentru a vedea proiecte miniere. Sunt curios dacă a făcut-o pe banii companiei sau pe banii statului, ce a rămas, şi ce concluzii a pus, dacă a fost o vizită oficială sau nu. Şi lista este enorm de lungă, ştim ce a făcut un fost ministru al Culturii, domnul Barbu, alt fost ministru al Culturii, Kelemen Hunor, miniştrii de la Mediu, cazuri pozitive sau cazul negative, Laszlo Borbely, Rovana Plumb, Sulfina Barbu şi lista este chiar foarte lungă, am scris o carte despre asta şi nu i-am epuizat pe toţi.

N-aş putea să spun că toţi (cei enumeraţi mai sus vor fi vizaţi în plângerea penală). Sunt acte care pot să ridice probleme de moralitate, altele, consider eu, am dat exemple de ilegalitate, de corupţie, de manipulare a bursei, de constituire de grup infracţional organizat şi aşa mai departe, rămâne de văzut după ce consult avocaţii şi eu sper că DNA îşi va face timp şi pentru acest dosar."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne