USR, semnal de alarmă: Guvernul Tudose pregăteşte retragerea Roşiei Montane de pe Lista UNESCO!

Guvernul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi un blat în litigiul cu Gabriel Resources, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care compania a cheltuit sute de milioane de dolari cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier, acuză USR.
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)

Guvernul României, condus de premierul PSD Mihai Tudose, pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, a tras un semnal de alarmă marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roşia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României şi ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanţi se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Reacţia USR vine după ce într-un articol publicat în ediţia online a ziarului "Adevărul" se prezintă un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roşia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, ar afecta şansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

"E o minciună şi o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoaşterea internaţională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepţionale a patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană. O asemenea recunoaştere ar fi o oportunitate uriaşă, o şansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor locale din toţi Munţii Apuseni şi oraşe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuş ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roşia Montană se bucură de protecţie, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO.

În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roşia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România şi a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 şi 11), cât şi Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activităţile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă", a explicat Mihai Goţiu.

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanţii Ministerului Culturii şi "scurgerea" lui către presă face parte dintr-o strategie de comunicare prin care, prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roşiei Montane şi respectarea drepturilor localnicilor.

"Dacă se va plăti fie şi doar un cent despăgubire către Gabriel Resources, acest lucru se va datora în exclusivitate tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au înfruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit în România. Teama că lista cu toţi aceşti profitori ar deveni publică este motivul pentru care actuala Putere face, în continuare, jocurile companiei. Nu cred că e vreo coincidenţă că un astfel punct de vedere e redactat cu puţine zile înaintea vizitei reprezentanţilor UNESCO în România, ori că un proiect de modificare a Legii Minelor, asemănător cu cel care a scos oamenii în stradă în toamna lui 2013, se află în lucru la Guvern şi e aşteptat la Parlament", a mai spus Mihai Goţiu.

Înscrierea Roşiei Montane în Lista indicativă UNESCO a fost primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial şi a constituit momentul iniţial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare şi instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung.

"Prin procesul de evaluare şi activare a peisajului cultural minier Roşia Montană este firesc să se urmărească atât recunoaşterea largă şi protejarea valorii sale universale, cât şi iniţierea unui program integrat de dezvoltare a localităţii şi a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural şi natural, şi de susţinere a comunităţii locale. În acest sens, Guvernul României ar trebui să iniţieze un program de acţiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene şi naţionale existente, pentru domeniile dezvoltare socio- economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar şi educaţie şi formare. Acest program ar trebui să fie fundamentat pe principiile dezvoltării durabile şi ale economiei verzi", a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goţiu i-a trimis o interpelare premierului Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de Arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu şi avizarea proiectului minier de la Roşia Montană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne