Jurnalist ucrainean condamnat la 12 ani închisoare de o instanţă din Rusia

Jurnalistul ucrainean Roman Suşcenko în timpul unei audieri la un tribunal din Moscova, Rusia, 28 noiembrie 2016.
Jurnalistul ucrainean Roman Suşcenko în timpul unei audieri la un tribunal din Moscova, Rusia, 28 noiembrie 2016. (Captură Foto)

Un tribunal rus l-a condamnat luni pe jurnalistul ucrainean Roman Suşcenko la 12 ani de închisoare, după ce l-a declarat vinovat de spionaj, într-un caz despre care avocatul său şi Kievul au afirmat că a fost orchestrat din motive politice.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat mult în 2014, când o revoltă populară amplă a dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici. Apoi, în martie 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 şi care a provocat moartea a peste 10.300 de persoane.

Serviciu federal rus pentru securitate (FSB) l-a arestat în 2016 pe Suşcenko, în vârstă 49 de ani, după ce acesta a zburat la Moscova din Paris, unde a devenit corespondent pentru agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, potrivit Reuters.

FSB l-a acuzat pe Suşcenko că lucrează pentru spionajul militar ucrainean şi că a colectat informaţii secrete despre armata rusă, acuzaţii negate de jurnalist.

Mark Feygin, avocatul lui Suşcenko, a declarat luni că un tribunal din Moscova l-a condamnat pe clientul său la 12 ani într-o închisoare de maximă securitate după ce l-a declarat vinovat. Avocatul a adăugat că va face recurs la această sentinţă.

“Considerăm că Roman Suşcenko este nevinovat, dar în astfel de cazuri contează doar motivele politice”, a precizat Feygin reporterilor după anunţarea verdictului.

Feygin a afirmat că Suşcenko a căutat informaţii doar în scopuri jurnalistice, şi că este vorba de o înscenare realizată de o persoană din armata rusă pe care jurnalistul o cunoaşte de aproximativ 25 de ani.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a condamnat decizia instanţei moscovite, declarând că l-a găsit vinovat pe Suşcenko pe baza unor acuzaţii inventate.

“Cinismul fără precedent al instanţei ruse ... dovedeşte că regimul din Kremlin va încerca să facă totul pentru a înfrânge spiritul ucrainenilor”, a scris Poroşenko într-un mesaj postat pe reţele de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe