Judecătorii au retras mandatele colegilor delegaţi în CSM. Maia Sandu: Deciziile au fost luate prin eludarea flagrantă a legii

Magistraţii au demonstrat încă o dată că autocurăţarea sistemului este imposibilă. De aceea se va merge înainte cu reforma acestuia, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor convocată vineri, 27 septembrie, a votat pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi supleanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aleşi anterior din rândul judecătorilor.

Totodată, magistraţii au decis să convoace o altă Adunare generală a judecătorilor la 25 octombrie pentru a alege noi membri permanenţi şi supleanţi ai CSM.

În context, premierul Maia Sandu a menţionat că „aşa numita” Adunare generală a judecătorilor s-a desfăşurat cu încălcarea flagrantă a procedurii, a avut loc în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege şi prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM. Drept urmare, toate aşa numitele decizii nu au efecte juridice şi nu pot fi luate în serios.

„Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegaţi de aceştia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale”, a adăugat aceasta.

În concluzie, prim-ministrul a ţinut să sublinieze că cele întâmplate demonstrează încă o dată că autocurăţarea sistemului judecătoresc este imposibilă. De aceea se va merge înainte „cu fermitate” în ceea ce priveşte reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a magistraţilor.

Potrivit Radio Europa Liberă, prin revocarea majorităţii membrilor Consiliului, un lucru care în R. Moldova nu s-a mai întâmplat, justiţia ar putea intra într-o perioadă de instabilitate, nu se ştie cât de îndelungată, iar Guvernul ar putea pierde o structură care, cel puţin aparent, a sprijinit în ultimele câteva luni reformele pe care acesta le-a iniţiat în justiţie. Unii observatori au sugerat că grupul de magistraţi care a ieşit în prim-planul acestui conflict de partea adversă a CSM s-ar simţi în pericol odată cu transformările în justiţie iniţiate de noile autorităţi.