Maia Sandu: Avem nevoie de acea justiţie în care hoţii stau la închisoare

Perioada imediat următoare este crucială pentru soarta Republicii Moldova, a punctat prim-ministrul Maia Sandu în contextul adunării generale a judecătorilor şi a reformei justiţiei.
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova (gov.md)

Deşi Guvernul se află, potrivit prim-ministrului Maia Sandu, într-o perioadă foarte aglomerată, în care se lucrează intens la construcţia bugetului pentru anul viitor, aceasta s-a simţit nevoită să iasă în faţa cetăţenilor cu un mesaj de alarmă, punctând că ceea ce se întâmplă în aceste zile în sistemul de justiţie este grav şi simptomatic.

În calitate de prim-ministru, Sandu a subliniat că este de datoria sa să informeze cetăţenii atunci când au loc evenimente ce pot lovi în viaţa fiecăruia. Mai mult decât atât, Maia Sandu a ţinut să transmită mesaje clare societăţii, dar şi judecătorilor, în legătură cu adunarea generală a judecătorilor planificată pentru ziua de viner, 27 septembrie.

„Perioada imediat care vine este crucială pentru soarta Republicii Moldova. De succesul reformei justiţiei depinde viitorul acestei ţări. Sau facem un salt spre civilizaţie şi dreptate şi ne aliniem ţărilor europene în care drepturile omului sunt respectate sau ne afundăm şi mai mult în trecutul post-sovietic şi cioplim un tătucă, să-i cântăm osanale şi să-i punem monumente de aur, în timp ce oamenii zac în sărăcie”, se arată în discursul Maiei Sandu, în legătură cu situaţia din justiţie.

În context, prim-ministrul a punctat că datorită jurnaliştilor cetăţenii au aflat despre multe cazuri cutremurătoare, cum ar fi condamnarea unei persoane la 6 ani cu executare pentru furtul unui sac de cartofi, în timp ce „persoane implicate în furtul miliardului intră şi ies din sala de judecată cu zâmbetul pe buze şi ce e mai grav – liberi”.

Tot datorită investigaţiilor jurnalistice, au fost făcute publice informaţii despre copii de judecători care la vârstă de 25-27 de ani au în proprietate case şi automobile de lux, iar profesia de judecător riscă să se transmită ereditar, ca un titlu nobiliar, despre cum au loc presiunile şi hărţuirea judecătorilor care refuză să asculte indicaţiile telefonice ale şefilor din sistemul judecătoresc.

„Justiţia de care avem nevoie noi, cetăţenii, este acea justiţie în care hoţii stau la închisoare. În care oamenii cu palate şi conturi de milioane căpătate din nedreptate şi tragedia altora sunt pedepsiţi. În care copiii şi tinerii acestei ţări vor avea ca modele de urmat nu bandiţi cu maşini de lux, nu funcţionari corupţi plini de bani făcuţi uşor, nu îmbogăţirea din contul durerii vecinului”, a declarat Maia Sandu.

Mai mult decât atât, prim-ministrul a ţinut să precizeze că anume justiţia a tolerat furtul miliardului şi chiar a fost un element-cheie în spălarea de miliarde prin sistemul bancar moldovenesc, cunoscută în toată lumea ca laundromat, şi-a bătut joc de votul alegătorilor de la alegerile din Chişinău. Justiţia actuală încă tolerează în sânul ei oameni care trebuie să ajungă pe mâinile ei, lucru care trebuie să se schimbe, a conchis Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe