Johnson în Europa, întâlniri cu Merkel şi Macron

Boris Johnson
Boris Johnson (Dan Kitwood/Getty Images)

Boris Johnson, premierul Regatului Unit, va ajunge miercuri în Germania pentru a efectua o vizită oficială în care va discuta despre problema Brexit-ului cu cancelarul Angela Merkel.

Incertitudinea continuă cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este probabil tema centrală a discuţiilor dintre Johnson cu Merkel, precum şi a discuţiilo cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, programate a doua zi.

Johnson a publicat luni o scrisoare de patru pagini adresată preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îşi exprimă poziţia cu privire la Brexit, în special problema referitoare la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Noul premier al Regatului Unit doreşte să repudieze soluţia agreată de predecesoarea sa, Theresa May, şi de Uniunea Europeană după peste doi ani de negocieri. Aşa-numitul backstop implică menţinerea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală a UE în cazul unui Brexit fără acord.

Măsura ar fi pusă în aplicare dacă nu se ajunge la un acord asupra tuturor chestiunilor în relaţia post-Brexit, până la sfârşitul perioadei de tranziţie.

Dar Johnson, ca şi mulţi dintre parlamentarii britanici, consideră că backstop-ul este „antidemocratic şi inconsistent cu suveranitatea Marii Britanii”, pentru că ar putea ţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu Europa.

El caută aranjamente vamale alternative mai simple la problema frontierei irlandeze timp de doi ani după Brexit, cu un angajament nespecificat - probabil un aranjament practic, nu un tratat complicat - pentru a evita o frontieră dură pe insulă.

Cu câteva zile înainte ca Johnson să îi scrie lui Tusk, cotidianul german Handelsblatt a publicat un memoriu, presupus scurs de la Ministerul de Finanţe al Germaniei, care raporta că Berlinul aproape şi-a încheiat pregătirile pentru un Brexit fără acord.

Rapoartele prezentau poziţia comună a UE, potrivit căreia acordul convenit în cadrul discuţiilor cu guvernul lui May nu va fi renegociat.

Iniţial, Marea Britanie trebuia să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă votul negativ acordat de Parlament acordului cu care s-a prezentat Theresa May a dus la amânarea termenului la 31 octombrie şi, pe cale de consecinţă, la căderea guvernului ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe