Boris Johnson cere Germaniei şi Franţei un acord de Brexit

Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Premierul britanic Boris Johnson a cerut luni Franţei şi Germaniei să îşi schimbe poziţia cu privire la Brexit şi să negocieze un nou acord de ieşire pentru Marea Britanie, reiterându-şi poziţia că este gata să părăsească Uniunea Europeană fără o înţelegere, dacă nu obţine un acord.

Deoarece Marea Britanie este hotărâtă să părăsească blocul european la sfârşitul lunii octombrie, are mai puţin de 74 de zile pentru a rezolva o criză care trenează de trei ani şi care a generat disensiuni majore cu partenerii europeni şi o criză politică în Marea Britanie.

"Vom fi gata să ieşim pe 31 octombrie - cu acord sau fără", a declarat Johnson reporterilor în Truro, ân sud-vestul Angliei.

„Prietenii şi partenerii noştri din partea cealaltă a canalului arată un pic de reticenţă în schimbarea poziţiei lor - este în regulă - sunt încrezător că o vor face”, a afirmat acesta.

Întrebat în mod special despre întâlnirile programate săptămâna aceasta cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, el a spus: „Sper că vor fi de acord să facă compromisuri”.

Johnson a preluat funcţia luna trecută, după ce predecesoarea sa, Theresa May, nu a reuşit să obţină aprobarea în Parlament a acordului de Brexit pe care l-a negociat cu UE.

În ciuda insistenţei sale ca Marea Britanie să iasă din UE în octombrie cu sau fără un acord de tranziţie, o majoritate din parlament a încercat anterior să prevină un aşa-numit Brexit fără acord.

Solicitările lui Johnson ca UE să renegocieze acordul au fost respinse până acum de negociatorii blocului.

Guvernul a declarat luni că va pune capăt libertăţii de mişcare a membrilor UE imediat, dacă va părăsi blocul fără acord, generând îngrijorări în mediul de afaceri.

Riscul întoarcerii la graniţe dure între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda - care este membră a UE - este, de asemenea, o preocupare esenţială în caz de Brexit fără acord.

Johnson a discutat telefonic cu omologul său irlandez Leo Varadkar timp de aproape o oră, luni, acceptând o întâlnire la Dublin la începutul lunii septembrie.

În prima sa călătorie în străinătate în calitate de premier, Johnson o va întâlni miercuri pe Merkel la Berlin şi joi pe Macron la Paris.

Comisia Europeană, care conduce negocieri în numele Franţei, Germaniei şi al altor membri ai UE, a declarat că este pregătită pentru un Brexit fără acord şi că Marea Britanie va suferi cel mai mult într-un astfel de scenariu.

Duminică, Merkel a spus că Germania va fi pregătită indiferent de rezultat.

Miniştrii guvernului conservator al lui Johnson au repudiat duminică o evaluare mai veche a consecinţelor unui Brexit fără acord, spunând că documentul este vechi şi nu reflectă finanţarea şi planificarea sporite de care procesul a beneficiat de când Boris Johnson a preluat funcţia.

Conservatorii acuză Partidul Laburist din opoziţie şi pe cei care se opun unui Brexit fără acord că ar submina negocierile cu UE, spunând că fac jocul europenilor - şi că liderii europeni vor aştepta să vadă dacă Parlamentul poate bloca un astfel de rezultat înainte de a decide dacă vor renegocia acordul.

În timp ce Johnson are în faţă o săptămână de întâlniri cu parteneri externi - care include o întâlnire a grupului G7 în Franţa la care va participa sâmbătă şi duminică preşedintele american Donald Trump - el s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari acasă pentru a cere o sesiune de urgenţă a Parlamentului, pentru a discuta Brexitul.

Parlamentarii se tem deja că nu au suficient timp pentru a opri un Brexit fără acord, astfel încât au de pus la punct o abordare unificată.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a alăturat solicitărilor ca Parlamentul să se întrunească într-o sesiune, spunând în timpul unui discurs din Corby că va „face totul pentru a opri un Brexit fără acord”.

Parlamentul nu se va reuni până pe 3 septembrie.

Laburiştii vor să doboare guvernul Johnson şi să formeze propria coaliţie sub conducerea lui Corbyn pentru a întârzia Brexit-ul. Cu toate acestea, planul lor a eşuat în momentul în care celelalte forţe care se opun unui Brexit fără acord evită să-l pună pe Corbyn la conducere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe