John Kerry: Distrugătorul american hărţuit de avioanele ruseşti ar fi putut deschide focul

Secretarul de stat american John Kerry a condamnat manevrele periculoase efectuate de avioanele de luptă ruseşti în preajma unei nave a Marinei SUA. El a avertizat că, pe baza regulamentului, avioanele ar fi putut să fie doborâte.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.04.2016

Nava Marinei SUA care a fost “vizitată” la începutul acestei săptămâni în Marea Baltică de avioane de luptă ruseşti ar fi putut să deschidă focul potrivit regulamentului de luptă, a declarat joi John Kerry.

Distrugătorul USS Donald Cook naviga în apele internaţionale la aproximativ 112 km distanţă de enclava rusă Kaliningrad, când a raportat că două avioane de luptă ruseşti Su-24 au trecut de câteva ori la mică distanţă de ea în cursul zilelor de luni şi marţi. Avioanele erau aparent neînarmate, dar unul dintre aeronave a trecut la doar 9 metri de distrugătorul american.

“Condamnăm acest tip de comportament. Este necugetat, este provocator, este periculos. În plus, conform regulilor, (avioanele) ar fi putut fi doborâte”, a precizat Kerry într-un interviu cu CNN Espanol şi Miami Herald.

“Oamenii trebuie să înţeleagă că e vorba de lucruri serioase şi că SUA nu va fi intimidată pe mare. Le transmitem ruşilor cât de periculos este acest lucru şi sperăm că nu se va mai repeta.”

Comandamentul armatei americane în Europa (EUCOM) a publicat anterior câteva înregistrări video care aparent au surprins manevrele avioanelor ruseşti.

“Avioanele ruseşti au simulat un atac şi nu au răspuns la apelurile repetate în limbile engleză şi rusă”, a susţinut EUCOM.

Un oficial american al apărării a declarat că manevrele ruşilor reprezintă una dintre cele mai agresive interacţiuni dintre cei doi foşti inamici din Războiul Rece. Un elicopter rusesc KA-27 a trecut de asemenea pe lângă distrugătorul Cook pentru a-l fotografia.

Moscova respinge criticile

Ministerul rus al Apărării a respins plângerile SUA în legătură cu zborurile ruseşti deasupra distrugătorului.

General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a susţinut joi că piloţii avioanelor de luptă Su-24 au văzut nava şi s-au întors din drumul lor, în timp ce “au folosit toate măsurile de precauţie”.

“Motivul reacţiei exagerate a colegilor noştri americani este, sincer vorbind, de neînţeles pentru noi”, a declarat el.

John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a precizat că va discuta despre acest incident cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor