Din Tokyo Obama avertizează China: vom proteja Insulele Senkaku chiar şi cu forţa

Preşedintele american Barack Obama şi premierul japonez Shinzo Abe, Tokyo, 24 aprilie 2014.
Preşedintele american Barack Obama şi premierul japonez Shinzo Abe, Tokyo, 24 aprilie 2014. (youtube.)

În cazul în care China ar ataca Insulele Senkaku, forţele americane vor contra-ataca împreună cu cele japoneze. Acesta este mesajul pe care japonezii doreau ca Barack Obama să-l lanseze în timpul vizitei sale la Tokyo. Iar acest lucru, în esenţă, a fost declarat joi, 24 aprilie, de către preşedintele american.

La Tokyo preşedintele american a evitat pe cât posibil să pronunţe cuvântul fatal "Senkaku", numele insulelor nelocuite controlate de Japonia, dar râvnite cu tot mai mare agresivitate de China care le numeşte cu un alt nume.

Însă până la urmă Obama a asigurat că aceste insule, care din punct de vedere istoric sunt administrate de Tokyo, intră sub protecţia americană garantată de tratatul bilateral de securitate. Nu ar fi vorba despre o nouă "linie roşie" trasată de SUA, ci de o poziţie consecventă care nu este o inovaţie, a declarat Obama.

Primul-ministru Abe a subliniat încheierea unui acord cu Obama prin care schimbările de status quo a teritoriului japonez prin intimidare şi forţă nu vor fi permise - prin voinţa şi de acţiunea comună a celor doi parteneri.

China a reacţionat dur şi a făcut clar faptul că aceasta nu recunoaşte aplicabilitatea pentru aceste insule în tratatul japonez - american de apărare.

Eşec în cadrul negocierilor comerciale

Cu toate acestea umbra peste summit-ul de la Tokyo a fost aruncată de eşecul încercării de a încheia acorduri bilaterale în cadrul negocierilor de liber schimb ale Parteneriatului Trans-Pacific. Cei doi lideri au putut anunţa numai un progres general, dar Obama a fost clar în a cere în mod public Japoniei un mai mare acces la piaţa sa pentru produsele agricole şi maşinile americane.

Un alt moment nu deosebit de fericit de la conferinţa de presă comună a fost acela în care Abe, răspunzând la întrebarea unui ziarist american, s-a lansat în apărarea obişnuitei vizite la templul naţionalist Yasukuni, vizită care irită americanii.

Obama a confirmat în cele din urmă că se pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei şi vor fi aplicate în cazul în care Moscova va continua să încalce promisiunile făcute la Geneva cu privire la criza din Ucraina, dar a lăsat o uşa deschisă pentru o soluţie diplomatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe