Japonia pune cetatenii japonezi rapiti pe agenda discutiilor cu Coreea de Nord

Negociatorul japonez sef in discutiile de normalizare a relatiilor dintre Japonia si Coreea de Nord, Koichi Haraguchi (stanga), intra intr-o limuzina la sosirea sa la Aeroportul International Noi Bai din Hanoi, Vietnam, 5 martie 2007.
Negociatorul japonez sef in discutiile de normalizare a relatiilor dintre Japonia si Coreea de Nord, Koichi Haraguchi (stanga), intra intr-o limuzina la sosirea sa la Aeroportul International Noi Bai din Hanoi, Vietnam, 5 martie 2007. (Hoang Dinh Nam / AFP / Getty Images)

HANOI — Diplomatii japonezi si nord-coreeni s-au intalnit marti pentru a limpezi calea catre imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari, dar Tokyo a declarat ca nu va imbunatati relatiile pana cand problema cetatenilor japonezi rapiti de Phenian nu va fi rezolvata.

Discutiile din Vietnam au loc dupa o intelegere complexa atinsa de sase tari luna trecuta, pe baza careia Coreea de Nord a promis sa isi inchida programul de arme nucleare in schimbul unor ajutoare.

Japonia sustine ca nu va oferi ajutor economic deplin Coreei de Nord sau nu va imbunatati relatiile diplomatice daca chestiunea cetatenilor japonezi pe care Nordul i-a rapit in anii 1970 si 1980 pentru a antrena spionii in limba si cultura japoneza nu va fi rezolvata.

Marti, in Tokyo, primul ministru Shinzo Abe a subliniat ca problema rapirilor este una pe care Japonia nu o poate ignora.

“In discutiile celor sase parti, bineinteles, rezolvarea chestiunii nucleare este o tema larga,” a declarat el unui comitet parlamentar.

“Dar pentru Japonia, chestiunea rapirilor este de asemenea o problema care nu poate fi deloc abandonata. Pentru a rezolva acest lucru, pentru a rezolva problemele dintre Japonia si Coreea de Nord, daca ei nu isi schimba pozitia nici noi nu o putem schimba pe a noastra.”

Japonia doreste mai multe informatii despre persoanele rapite dar Coreea de Nord sustine ca problema este inchisa.

Intalnirile ‘neoficiale’ de marti la ambasada japoneza din Hanoi au avut rolul de a stabili agendele de discutii pentru miercuri si joi — primele discutii ample in peste un an privind consolidarea relatiilor diplomatice.

Oficialii ambelor tari au participat la intalniri similare in Beijing anul trecut dar nu au reusit sa faca un progres vizibil.

Un esec in imbunatatirea legaturilor ar putea afecta negativ acordul celor sase parti deoarece Tokyo ezita sa ofere ajutor deplin Phenianului in schimbul abandonarii ambitiilor sale nucleare.

Conform acordului din 13 februarie intre cele sase parti, Coreea de Nord va primi ajutor energetic in schimbul inchiderii unitatilor sale nucleare. Dar Japonia a refuzat sa accepte complet intelegerea.

Oficialii japonezi au declarat ca Tokyo va folosi discutiile din Hanoi pentru a presa Phenianul sa rezolve chestiunea rapirilor.

Coreea de Nord a recunoscut in 2002 ca agentii sai au rapit 13 japonezi, declansand nemultumirea Japoniei. Cinci dintre cei 13 au fost repatriati in acelasi an iar Phenianul sustine ca ceilalti 8 sunt morti.

Coreea de Nord este asteptata sa faca presiuni pentru reglarea neintelegerilor asupra conducerii coloniale dure japoneze intre 1910-1945 in peninsula coreeana.

Intr-o intalnire in septembrie 2000 cu liderul nord-coreean Kim Jong-il, pe atunci primul ministru Junichiro Koizumi si-a cerut scuze pentru actiunile Japoniei dar a respins cererile pentru reparatii.

Intalnirile din Hanoi si discutiile separate din New York de luni intre Statele Unite si Coreea de Nord sunt inceputul implementarii acordului incheiat la 13 februarie in Beijing intre cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia si China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe