Coreea de Nord pregatita sa incheie activitatea sa nucleara

Demonstranti impotriva programului nuclear nord-coreean.
Demonstranti impotriva programului nuclear nord-coreean. (Chung Sung-Jun / Getty Images)

SEUL — Coreea de Nord este pregatita sa isi inchida unitatile nucleare si sa permita inspectiile, a declarat un oficial sud-coreean in New York, unde delegatii Phenianului si Washingtonului vor incepe o serie de discutii pentru imbunatatirea legaturilor.

Ministrul adjunct nord-coreean de externe Kim Kye-gwan se afla intr-o vizita in Statele Unite incepand cu joia trecuta, devenind cel mai inalt oficial care a facut acest lucru incepand cu anul 2000.

“Nu cred ca exista vreun dubiu in privinta pregatirii Nordului de a executa pasii initiali,” a fost citat delegatul sud-coreean Chun Yung-woo ca afirmand in New York, referindu-se la masurile Phenianului de a-si inchide activitatile nucleare.

“Nordul a fost de acord cu pasii initiali si are intentia de a-si face pe deplin partea,” a fost citat Chun de catre mass media sud-coreeana, dupa ce acesta s-a intalnit sambata cu Kim la un hotel.

Chun, negociatorul nuclear sef sud-coreean, il insoteste pe ministrul de externe Song Ming-soon in vizita sa in Statele Unite.

In Beijing, secretarul adjunct de stat american John Negroponte a declarat ca el spera ca Phenianul sa nu amane indeplinirea sarcinilor sale dar a refuzat sa comenteze mai departe.

Luni este programata o intalnire intre Kim si Secretarul adjunct de Stat american Christopher Hill pentru a discuta despre imbunatatirea legaturilor.

Va fi intalnirea de cel mai inalt nivel pe pamant american de cand delegatul special al liderului nord-coreean Kim Jong-il, Jo Myong-rok, a vizitat Washingtonul in 2000.

Intr-o intelegere incheiata la 13 februarie in Beijing, Coreea de Nord a fost de acord cu Coreea de Sud, Statele Unite si alte 3 tari sa isi inchida in 60 de zile unitatile sale nucleare si sa permita prezenta inspectorilor, in schimbul a 50.000 de tone de combustibil petrolier.

Pasii suplimentari pentru “desfiintarea” completa a programului sau de arme nucleare va aduce Coreei de Nord alte 950.000 de tone de petrol sau alte forme de ajutor cu valoare echivalenta.

Coreea de Nord va avea saptamana viitoare discutii similare cu Japonia in Hanoi si discutii separate cu privire la ajutorul energetic sunt planificate intre cele sase tari care participa la discutiile internationale, care includ China, Rusia si Japonia.

Negroponte a declarat ca grupul de activitate asupra denuclearizarii peninsulei coreene, unul dintre cele cinci grupuri de activitate ce urmeaza a fi infiintate conform intelegerii din 13 februarie, isi va incepe activitatea in mod iminent.

“Este o chestiue de cateva zile si nu de saptamani,” a declarat el despre grupul care va fi condus de China.

La 13 martie, directorul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, va fi in Phenian pentru a discuta despre inchiderea programului nuclear nord-coreean si despre reprimirea inspectorilor AIEA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe