Ajutor energetic echivalent cu un milion de tone de petrol, pentru Coreea de Nord

Beijing, CHINA: Vedere generala de la ceremonia de inchidere a convorbirilor hexapartite privind programul nuclear al Coreei de Nord, ce au avut loc la Beijing, China, 13 februarie 2007.
Beijing, CHINA: Vedere generala de la ceremonia de inchidere a convorbirilor hexapartite privind programul nuclear al Coreei de Nord, ce au avut loc la Beijing, China, 13 februarie 2007. (Michael Reynolds-Pool / Getty Images)

Rusia, dispusa sa anuleze datoria Coreei de Nord fata de Moscova

Rusia este pregatita sa anuleze datoria pe care o are Republica Populara Democrata Coreana (RPDC) fata de Moscova. In cadrul negocierilor multilaterale de la Beijing, privind programul nuclear al Coreei de Nord, anularea datoriei a fost examinata ca ajutor acordat Phenianului, Rusia luand parte la acordarea unei asistente internationale acordata RPDC. Negocierile multilaterale s-au incheiat marti.

Potrivit unui acord in sapte puncte, realizat dupa sase zile de negocieri intre cele doua Corei, Rusia, China, Statele Unite si Japonia, si semnat in cadrul negocierilor de la Beijing, in schimbul acordarii unei asistente, Phenianul a acceptat sa scoata din functiune principalul reactor nucelar.

Coreea de Nord va primi un ajutor energetic care echivaleaza cu un milion de tone de petrol, daca va respecta angajamentul pe care si l-a asumat.

Opinii ale secretarului american de stat privind Coreea de Nord

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a salutat ajungerea la o intelegere internationala, menita sa puna capat programului nuclear al Coreei de Nord, pentru ca acest fapt sa se constituie intr-un exemplu pentru Iran.

Ea a precizat ca aceasta intelegere arata faptul ca o diplomatie bine condusa poate da rezultate, dar ca mai exista multe lucruri de facut.

"Acest obiectiv reprezinta o denuclearizare deplina, verificabila si ireversibila a Peninsulei Coreene. Acesta este doar inceputul acestor eforturi. Mai avem multe de facut, in acest sens, iar cele sase parti si-au croit un drum promitator, in directia corecta".

Japonia conditioneaza ajutorul catre Coreea de Nord

Japonia a afirmat ca nu va acorda ajutor Coreii de Nord, asa cum prevede acordul convenit la negocierile hexapartite de la Beijing, daca nu se inregistreaza progrese in convorbirile privind cetatenii niponi rapiti de Phenian.

Premierul Shinzo Abe a asigurat ca Tokyo sustine acordul de la Beijing, dar nu va acorda nici un ajutor Coreii de Nord pana nu este rezolvata problema cetatenilor niponi rapiti. Autoritatile nord-coreene au recunoscut ca au rapit mai multi japonezi in anii 1970 si 1980; cinci dintre acestia s-au intors acasa in 2002.

(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe