Jandarmeria acuză oficial la DIICOT o lovitură de stat. Miză uriaşă: Lazăr ar putea pierde dosarul represiunii
alte articole
Jandarmeria a depus plângere penală la DIICOT pe motiv că la mitingul din 10 august s-a încercat "schimbarea ordinii constituţionale, care pune în pericol securitatea naţională", cu alte cuvinte o tentativă de lovitură de stat. Se urmează astfel linia oficială a liderilor PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, care au avansat acest scenariu în spaţiul public.
Dosarul a fost înregistrat la DIICOT, însă nu s-a început încă urmărirea penală.
"Întreprinderea de acţiuni violenţe împotriva persoanelor sau bunurilor săvarsite de mai multe persoane impreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al ingreunării sau impiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea natională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se precizează în textul infracţiunii acuzate de Jandarmerie.
Cu o zi în urmă, ministrul de Interne, Carmen Dan, anunţa în Parlament că a fost depusă la DIICOT "o acţiune" prin care expune evenimentele petrecute la protestul din 10 august.
Mitingul din 10 august a fost finanţat şi din străinătate, protestatarii au fost organizaţi paramilitar, s-a încercat o lovitură de stat. Asta susţinea recent, la Antena 3, liderul PSD Liviu Dragnea, care promitea că vor ieşi informaţii în acest sens. N-a trecut mult timp şi au apărut şi presupusele dovezi, via Luju, care a lansat o adevărată campanie de presă presărată cu acuzaţii deosebit de grave. Materialul includea şi o serie de presupuse probe video şi audio care vizau protestatari cunoscuţi, precum şi referire la donaţiile online făcute către comunităţile #rezist. Detalii aici.
Ulterior, PSD a cerut instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile cu privire la "finanţarea externă" a protestelor din 10 august şi la "premeditarea acţiunilor violente". Detalii aici.
Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.
Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violentă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs (în jur de 800). Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.
Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii. Merită menţionat că primarul Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că a premeditat intervenţia violentă a jandarmilor împotriva protestatarilor şi a făcut aluzie la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi în spatele deciziei.