PSD, după campania Luju: Trebuie anchetată "finanţarea externă" a protestelor şi "premeditarea violenţelor"
alte articole
Instituţiile statului trebuie să investigheze de urgenţă "informaţiile de o gravitate excepţională" care au apărut în spaţiul public cu privire la "finanţarea externă" a protestelor de stradă şi "premeditarea acţiunilor violente" de la mitingul din 10 august, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, PSD-ul condus de Liviu Dragnea.
"Cetăţenii României, mai ales participanţii de bună credinţă la aceste manifestaţii, au dreptul să ştie întreg adevărul din spatele acestor mişcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor şi intoxicărilor publice, cine a plătit şi cu ce scop real s-a urmărit provocarea unei reacţii emoţionale împotriva instituţiilor statului român şi a ordinii constituţionale. PSD consideră că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român", se arată în comunicatul citat.
Potrivit PSD, astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă.
"Nu este o dispută de ordin politic ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparenţa totală a surselor de finanţare şi a intereselor celor care iniţiază, întreţin şi amplifică proteste de stradă în România", se mai precizează în comunicat.
Reamintim că, duminică seară, preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, la Antena 3, că mitingul din 10 august a fost finanţat şi din străinătate, scopul urmărit fiind o adevărată "lovitură de stat". Mai mult, protestatarii ar fi fost organizaţi paramilitar, au atacat jandarmii şi au vrut să acapareze clădirea Guvernului.
Liderul PSD a promis în emisiunea respectivă că vor ieşi informaţii în acest sens. N-a trecut mult timp şi au apărut şi presupusele dovezi, via Luju, unul dintre aliaţii săi mediatici, care a lansat o adevărată campanie de presă presărată cu acuzaţii deosebit de grave. Detalii aici.
Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.
Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs (în jur de 800). Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.
Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii. Astfel, în timp ce prefectul Capitalei susţine că a semnat ordinul de intervenţie în forţă după miezul nopţii, după ce jandarmii alungaseră deja oamenii cu gaze, bastoane şi tun cu apă, reprezentanţii Jandarmeriei şi Carmen Dan au susţinut că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.
Un alt aspect controversat legat de intervenţia jandarmilor este faptul că unii dintre ei aveau numerele de pe căşti acoperite cu bandă neagră, ceea ce a dat naştere la suspiciunea că s-a încercat efectiv împiedicarea identificării celor ce comit violenţe.
Parchetul General a deschis deja dosar penal, în care au fost audiaţi până acum şefi ai Jandarmeriei, prefectul Capitalei, primarul general al Capitalei, precum şi alţi oficiali. Lucrurile se mişcă însă mai greu pentru că ministrul de Interne, Carmen Dan, a decis să secretizeze raportul privind incidentele de atunci.
Merită menţionat că primarul Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că a premeditat intervenţia violentă a jandarmilor împotriva protestatarilor şi a făcut aluzie la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi în spatele deciziei.