Iurie Leancă le-a urat drum bun ostaşilor detaşaţi în misiunea de pacificare din Kosovo

Iurie Leancă
Iurie Leancă (gov.md)
Ana Chitoroagă
06.09.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la ceremonia dedicată plecării a 40 de militari din Armata Naţională - al doilea contingent al Moldovei - în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, informează Moldpres.

Premierul le-a urat drum bun ostaşilor detaşaţi în misiunea de pacificare. Potrivit lui Iurie Leancă, această misiune „este un exemplu de consolidare a păcii pe continentul european, iar pentru Republica Moldova, ea reprezintă şi şansa de a contribui la securitatea internaţională”.

Totodată, Iurie Leancă a declarat că Guvernul va susţine efortul Armatei Naţionale de dezvoltare a potenţialului de pacificare. „Faptul că militarii moldoveni au fost acceptaţi în misiunea ONU alături de partenerii italieni este o dovadă în plus a faptului că suntem în măsură să trecem, cu profesionalism şi demnitate, la etapa de furnizor de securitate internaţională ”, a conchis Iurie Leancă.

La eveniment au mai participat ministrul Apărării, Valeriu Troenco, ambasadorul SUA, William H. Moser, ambasadorul Italiei, Enrico Nunziata, reprezentanţi ai corpului diplomatic civil şi militar, precum şi familii ale ofiţerilor şi subofiţerilor detaşaţi în operaţiune.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, şi-a exprimat încrederea că militarii detaşaţi în Kosovo vor face faţă misiunii ce le revine pentru că dispun de pregătirea necesară – au demonstrat acest lucru în cadrul diverselor exerciţii de antrenament în ţară şi peste hotare, unde de fiecare dată au fost apreciaţi ca fiind o forţă profesionistă, bine pregătită şi capabilă să execute misiuni de orice gen.

Şi ambasadorii american şi italian au ţinut să-i felicite pe militarii moldoveni. Diplomaţii au declarat că participarea Republicii Moldova în misiuni de pacificare va da posibilitate Armatei Naţionale să-şi consolideze capabilităţile existente şi să-şi sporească interoperabilitatea cu alte naţiuni.

Ulterior, ostaşii au defilat sub privirile oficialilor şi ale rudelor. De asemenea, premierul Iurie Leancă a vorbit cu rudele militarilor.

Toţi cei 40 de militari vor activa timp de şase luni în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, dislocată în localitatea Pech, Kosovo. Decizia de detaşare a militarilor Armatei Naţionale în misiunea KFOR a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor