Italia: Preşedintele respinge victoria populiştilor, numeşte un premier pro-UE. Posibile noi alegeri

Preşedintele italian Sergio Mattarella (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
29.05.2018

Eşecul forţelor populiste ale Italiei de a forma un guvern, după ce preşedintele Sergio Mattarella a refuzat să susţină alegerea euroscepticilor pentru funcţia de ministru al economiei, aruncă din nou ţara într-o criză politică al cărei singur rezultat pare să fie organizarea de alegeri anticipate.

Totuşi, revenirea la urnele de votare implică o serie de probleme pentru Roma, care variază de la răsturnarea vechilor alianţe politice până la posibilitatea adoptării unui nou sistem electoral, potrivit AFP.

Primul pas în acest proces va fi încercarea economistului Carlo Cottarelli de a forma un guvern provizoriu.

Luni, Cottarelli, fost director al Fondului Monetar Internaţional şi susţinător al măsurilor de austeritate, a acceptat mandatul oferit de preşedintele Mattarella pentru a deveni premier.

Într-un timp cât mai scurt, acesta trebuie să selecteze Cabinetul înaintea confirmării în funcţia de premier şi înainte de a obţine puţin probabila aprobare din partea Parlamentului.

Cottarelli are de înfruntat o bătălie dificilă în condiţiile în care majoritatea în Parlament este deţinută de două partide a căror încercare de a forma un guvern a eşuat duminică – Mişcarea Cinci Stele, care este anti-establishment şi Liga, care este un partid naţionalist.

Şansele ca membrii celor două partide să îi acorde votul de încredere lui Cottarelli şi echipa sa de miniştri sunt aproape inexistente.

După un probabil vot ‘Nu’ în Parlament, guvernul selectat de Cottarelli va fi însărcinat cu administrarea problemelor curente până după noile alegeri, a căror dată va fi determinată de preşedintele Mattarella în acord cu liderii politici şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.

Cottarelli a declarat luni că noile alegeri vor avea loc “după luna august”, în cazul în care guvernul selectat de el nu va câştiga votul de încredere, sau la începutul lui 2019 dacă va obţine aprobarea.

Alegerile generale din 4 martie au fost dominate de o coaliţie de dreapta care a câştigat majoritatea voturilor, 37%, în timp ce Mişcarea Cinci Stele a devenit cel mai mare partid individual al Italiei reprezentat în parlament, obţinând puţin sub 33% dintre voturi.

Coaliţia de centru stânga condusă de Partidul Democrat a ajuns pe locul trei, cu doar 23% dintre voturi.

Coaliţia de dreapta a fost condusă iniţial de partidul Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, însă frâiele au ajuns în mâinile lui Matteo Salvini după ce Liga , partid de extremă dreapta, a obţinut 17% dintre voturi – cel mai mare număr de voturi în cadrul coaliţiei.

Sondajele recente realizate de IndexResearch au plasat Liga la 22%, în timp ce ratingurile altor partide au rămas în mare parte la fel ca în luna martie.

Totuşi, nu este clar dacă dreapta va supravieţui actualei crize.

Berlusconi i-a oferit lui Salvini undă verde pentru a negocia un guvern cu Mişcarea Cinci Stele, însă fostul premier este pro-Europa şi programul guvernamental comun al celor două partide nu este pe placul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor