Israelul loveşte ţinte Hamas. Tensiunile sunt în creştere

Avion de luptă F-16 israelian
Avion de luptă F-16 israelian (Getty Images)

Forţele de Apărare ale Israelului (FAI) au anunţat duminică faptul că au lansat lovituri aeriene împotriva unor ţinte Hamas în Gaza, ca răspuns la un proiectil lansat în teritoriul israelian, potrivit Deutsche Welle.

Pe Twitter, FAI a susţinut că o rachetă a fost lansată în noaptea de sâmbătă, declanşând sirenele pentru raiduri aeriene. “Am răspuns prin lovirea câtorva ţinte militare într-un complex al Hamas în Fâşia Gaza şi a două nave ale Hamas”.

Loviturile aeriene au fost, de asemenea, o replică la “violenţele continue provenite din Fâşia Gaza, inclusiv lansarea unor baloane cu dispozitive explozibile sau încercări de a afecta infrastructura de securitate în ultimele zilele”, scrie în postarea citată.

Vineri, un palestinian de 23 de ani a fost împuşcat mortal în timpul ciocnirilor de la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza. În plus, 43 de manifestanţi au fost răniţi în timpul violenţelor.

Tensiunile sunt în creştere între Israel şi grupul militant Hamas, de când Israelul a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza de la Autoritatea Palestiniană în 2007. De atunci, organizaţia a purtat trei războaie împotriva Israelului.

Atacul israelian are loc în condiţiile în care Teheranul se pregăteşte pentru alegeri. Premierul Benjamin Netanyahu a fost acuzat de incitare pe parcursul campaniei sale, opozanţii susţinând că el invocă “ura arabă” pentru a atrage suportul persoanelor naţionaliste.

Totuşi, sprijinul pentru Netanyahu s-a diminuat după ce Procurorul General al Israelului a anunţat luna trecută că intenţionează să îl pună sub acuzare pe premier pentru corupţie. În timpul alegerilor din 2015, Netanyahu a câştigat prin stimularea alegătorilor în ultima clipă, declarând în ziua alegerilor că electoratul arab se îndreaptă în număr mare spre secţiile de votare şi că ONG-urile de stânga le pun la dispoziţie autobuze.

Dar premierul ar putea pierde voturi dacă noile tensiuni produc victime israeliene. În opinia unor analişti, circumscripţiile electorale care constată că au fost ucişi soldaţi israelieni într-un conflict, votează deseori împotriva partidului de guvernământ.

În februarie, mass media israeliană a raportat că guvernul a folosit intermediari pentru a avertiza Hamas să nu amplifice tensiunile, precizând: “Israelul poate lua decizii dure în timpul alegerilor şi nu îi este frică de o campanie militară”.