Procurorul general al Israelului anunţă decizia de a-l pune sub acuzare pe premier. Netanyahu refuză să demisioneze

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că intenţionează să câştige următoarele alegeri parlamentare şi să rămână în cabinet încă mulţi ani, în pofida acuzaţiilor de corupţie formulate împotriva sa.

Procurorul General al Israelului, Avihai Mandelblit, anunţase anterior în aceeaşi zi intenţia de a-l pune sub acuzare pe Netanyahu pentru trei acuzaţii de corupţie: mită, fraudă şi abuz de încredere. Potrivit mass mediei locale, Mandelblit îi va oferi lui Netanyahu oportunitatea să combată acuzaţiile în audierile de dinaintea procesului, pentru a evita să ajungă în faţa instanţei.

“Intenţionez să îmi continui munca în funcţia mea... Voi fi premier încă mulţi ani de acum încolo. Dar totul depinde de voi, cetăţeni ai Israelului”, a declarat Netanyahu într-un discurs adresat alegătorilor.

Premierul a afirmat că este victima unei “vânători de vrăjitoare”, care urmăreşte să afecteze rezultatul alegerilor.

Netanyahu este acuzat de lobby în favoarea gigantului israelian în telecomunicaţii Bezeq şi pentru faptul că a promis publicaţiei Yedioth Ahronoth - una dintre cele mai mari publicaţii din ţară- că ia măsuri împotriva unui ziar rival în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile. De asemenea, el este acuzat că ar fi primit cadouri scumpe în valoare de aproximativ 300.000 de dolari de la oameni de afaceri.

Punerea sub acuzare are loc cu o lună înaintea alegerilor generale din 9 aprilie. Netanyahu, care urmăreşte să obţină cel de-al patrulea mandat consecutiv şi al cincilea per total, a negat acuzaţiile care i se aduc. Totuşi, echipa sa de avocaţi a încercat, dar fără succes, să blocheze toate anunţurile privind cazurile în care este implicat premierul din cauza potenţialului efect negativ pe care l-ar putea avea asupra rezultatului alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe