Armata chineză se pregăteşte să suprime protestele din Hong Kong

Protestatar însângerat după ciocnirile cu poliţia pe aeroportul din Kong Kong
Protestatar însângerat după ciocnirile cu poliţia pe aeroportul din Kong Kong (Hong Kong Free Press)

Agenţiile de informaţii americane monitorizează îndeaproape mişcările trupelor chineze în Shenzhen, oraş situat în apropierea Hong Kong-ului unde câteva sute de mii soldaţi ai Armatei de Eliberare a Poporului şi ai Poliţiei Paramilitare a Poporului (echivalentul jandarmeriei) sunt comasaţi împreună cu sute de vehicule blindate, potrivit unui articol publicat de ziarul The Washington Times.

Fotografii de satelit publicate în această săptămână au arătat aproximativ 500 de transportoare blindate de personal şi camioane militare parcate în interiorul şi în afara unui stadion sportiv din Shenzhen.

Potrivit unor rapoarte ale mass mediei de stat chineze din ultima săptămână, Partidul Comunist Chinez pregăteşte populaţia pentru o intervenţie militară majoră asupra Hong Kong-ului, intervenţie care ar putea fi similară cu masacrarea în 1989 a studenţilor pro-democraţie în Piaţa Tiananmen din Beijing.

Manifestanţii din Hong Kong, mulţi fluturând steaguri americane, au făcut presiuni timp de câteva săptămâni ca Beijingul să respecte principiul “o ţară, două sisteme” asupra căruia s-a convenit atunci când oraşul a fost returnat de către britanici în 1997. Acest principiu a permis Hong Kong-ului să se bucure de o serie de libertăţi, inclusiv cea de a protesta, care nu sunt permise în China continentală.

Totuşi, sub guvernarea preşedintelui Xi Jinping, China a înăsprit treptat controlul asupra Hong Kong-ului şi a înlocuit liderii neloiali Partidului Comunist Chinez cu persoane loiale acestuia.

Evenimentul care a declanşat mişcarea de protest din ultimele peste 10 săptămâni a fost un controversat proiect de lege care ar permite Hong Kong-ului să extrădeze, la cererea autorităţilor din Beijing, suspecţi în China pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez.

Cel mai recent raport privind o iminentă suprimare violentă a protestelor a fost difuzat miercuri la televiziunea centrală chineză de stat CCTV.

Propaganda chineză i-a descris pe manifestanţi drept extremişti violenţi şi a lăudat ofiţerii de poliţiei din Hong Kong, care au recurs la violenţă şi brutalitate împotriva dizidenţilor. Mass media de stat a descris situaţia din oraşul semiautonom ca fiind aproape de “terorism”.

Un raport CCTV a avertizat că violenţa extremă din Hong Kong împinge fosta colonie britanică în “pragul prăbuşirii”.

Protestele s-au concentrat pe Aeroportul Internaţional din Hong Kong, care a fost nevoit de suspende sute de zboruri după ce mii de manifestanţi pro-democraţie au organizat proteste de tip sit-in timp de câteva zile.

Ciocnirile violente dintre poliţie şi manifestanţi au implicat folosirea de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi bastoane.

“Zilele manifestanţilor haotici sunt numărate. Este inutil ca ei să se zbată inutil înainte să moară. După ce va fi dezlănţuită puterea justiţiei, aceasta îi vor lovi fără milă”, a raportat CCTV.

Raportul a susţinut că este obligatoriu ca protestele să fie oprite. “Haideţi să protejăm împreună Hong Kong-ul! Acei extremişti violenţi ar trebui să devină nişte şobolani care fug pe străzi. Vom aduce din nou cerul senin în Hong Kong”, a adăugat CCTV.

Se estimează că numărul membrilor forţelor militare, al forţelor de securitate şi al spionilor chinezi aflaţi în Hong Kong se ridică la 70.000, inclusiv poliţişti chinezi în civil şi personal militar din cadrul forţelor speciale. Aceste forţe sunt în plus faţă de forţa poliţienească din Hong Kong.

Manifestanţii au descoperit recent câţiva agenţi chinezi infiltraţi şi i-au bătut.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a folosit o abordare indirectă în ceea ce priveşte protestele pro-democraţie, oferind puţin suport public acestora.

Trump a declarat marţi reporterilor că situaţia din Hong Kong este “foarte dură. Foarte dură”.

“Vom vedea ce se întâmplă, însă sunt sigur că se va rezolva. Sper că va ieşi bine pentru toţi, inclusiv China. Sper că va se rezolva bine pentru toţi”, a adăugat el. “Sper că nimeni nu va fi rănit. Sper că nimeni nu va fi ucis”.

Anterior, Trump a susţinut pe Twitter că agenţiile de informaţii americane au raportat că soldaţii chinezi se deplasează către graniţa cu Hong Kong-ul, precizând: “Toată lumea ar trebui să fie calmă şi în siguranţă!”.

China îşi scoate rachetele nucleare din hambare

Fotografii postate pe Internet în această săptămână au dezvăluit faptul că armata chineză îşi comasează rachete pentru a aniversa la 1 octombrie înfiinţarea Partidului Comunist Chinez.

Pentru prima dată, Forţa de Rachete din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului a dezvăluit un grup de 18 rachete balistice intercontinentale Dong Feng-41 noi la poligonul Yangfang din apropierea Beijingului. În trecut, pe poligon aveau loc parade militare ample.

Fotografiile cu rachetele DF-41 au apărut pe site-ul chinez pentru microblogging Weibo şi au surprins cele 18 rachete amplasate pe lansatoare mobile.

Racheta DF-41 ar putea transporta aproximativ 10 focoase nucleare, reprezentând un salt semnificativ al numărului focoaselor strategice chineze.

Fotografiile cu rachetele DF-41 au inclus şi noua rachetă balistică intercontinentală DF-31AG, o versiune îmbunătăţită a rachetei DF-31.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe