ISIL incendiază o biserică veche de 1.800 de ani din Mosul. Oraşul este curăţat de creştini

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Membrii grupului militant Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL) au incediat complet o biserică catolică veche de 1.800 de ani din Mosul, Irak şi au „golit oraşul de creştini”, forţându-i să fugă sub ameninţările cu moartea, potrivit Patriarhului Bisercii Catolice Caldeene, Louis Sako.

Grupul ISIL din Mosul, numit „Daash”, a ars complet Diaceza Catolică Siriacă şi conţinuturile sale din Mosul. Un website afiliat a publicat fotografiile bisericii în flăcări, sâmbătă.

Incendierea bisericii vine pe fundalul distrugerii unui număr de alte monumente creştine din Irak în ultimele luni, inclusiv a mormântului profetului biblic Ioan, care a fost dezgropat de militanţii ISIL în estul Mosului.

Mulţi creştini din Mosul s-au grăbit să părăsească oraşul înaintea zilei de sâmbătă, când ISIL a emis un ultimatum prin care cerea creştinilor să se convertească la islam, să plătească o taxă sau să părăsească zona.

„Am părăsit Mosul-ul când am văzut că eram pe punctul de a fi măcelăriţi, şi ne aflam sub ameninţarea militanţilor înarmaţi. Ameninţarea a fost serioasă şi fermă”, a declarat un creştin local.

„Dar ceea ce a declanşat durerea şi amărăciunea s-a petrecut la punctele de control de la ieşirea din Mosul unde bărbaţii înarmaţi percheziţionau familiile, jefuindu-le toţi banii, în timp ce echipele de control ale Statului Islamic percheziţionau toate femeile, deposedându-le de bijuterii şi bani şi spunându-le că aceşti bani sunt proprietate islamică”, a adăugat acesta.

„Familiile creştine se îndreaptă către Dohuk şi Arbil”, în regiunea învecinată autonomă Kurdistan. „Pentru prima oară în istoria Irakului, Mosul este acum gol de creştini”, a declarat acesta.

Chiar dacă Irakul găzduia aproximativ 1 milion de creştini înainte de invazia condusă de Statele Unite în 2003, care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, oficialii bisericii estimează că numărul creştinilor din această ţară este în prezent în jur de 450.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe