MH-17: Trupurile şi cutiile negre au fost îndepărtate

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Un tren care transporta rămăşiţele celor aproape 300 de victime ale zborului Malaysia Airlines prăbuşit în Ucraina, se îndrepta marţi spre teritoriul controlat de guvernul ucrainean, în timp ce un lider separatist înmâna cutiile negre ale avionului experţilor malaezieni.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat într-o conferinţă de presă, luni, că trenul care transportă aproximativ 200 de saci cu cadavre se îndreptă spre regiunea ocupată de rebeli, Doneţk şi apoi Kharkiv - care se află sub controlul guvernului ucrainean, de unde corpurile vor fi duse în Olanda pentru a fi identificate.

Trenul a părăsit locul dezastrului după ce primul ministru al Malaeziei a ajuns la o înţelegere cu separatiştii pentru ca trupurile recuperate să fie predate autorităţilor din Olanda, de unde provin majoritatea victimelor.

Tot marţi, liderul separatist Aleksander Borodai a predat cutiile negre în oraşul Doneţk.

"Iată cutiile negre”, afirma Borodai într-o cameră plină cu jurnalişti, aflată la sediul central al autoproclamatei Republici Populare Doneţk în timp ce un rebel înarmat punea cutiile pe o masă.

Colonelul Mohamed Sakri de la Consiliul Securităţii Naţionale al Malaeziei a declarat că cele două cutii negre sunt „în condiţii bune”.

Predarea trupurilor şi a cutiilor, precum şi a rapoartelor investigatorilor internaţionali privind îmbunătăţirea accesului la locul prăbuşirii avionului la 4 zile după ce acesta a fost doborât, a avut loc pe fondul unor sancţiuni mai drastice adoptate împotriva Rusiei pentru ajutorul acordat separatiştilor. Liderii occidentali încă se străduiesc să cadă de acord asupra unui răspuns unic.

Zguduiţi de moartea a 298 de persoane din întreaga lume, guvernele occidentale au ameninţat Rusia cu penalităţi mai drastice pentru ceea ce ei numesc sprijinirea miliţiei pro-ruse care, potrivit dovezilor, a tras în avion.

La ONU, Consiliul de Securitate a adoptat unanim o rezoluţie care cere ca responsabilii „să fie traşi la răspundere şi ca toate statele să coopereze total cu eforturile de a stabili acea răspundere”, precum şi obţinerea permisiunii grupurilor armate pentru „accesul total, în siguranţă şi fără restricţii” la locul catastrofei.

"Le datorăm victimelor şi familiilor lor să aflăm ce s-a întâmplat şi cine sunt responsabilii", a afirmat Ministrul de Externe australian Julie Bishop, care s-a deplasat la New York pentru a negocia rezoluţia Naţiunilor Unite. Australia a pierdut 28 de cetăţeni în accident.

Luni seara, Kremlinul a declarat că Vladimir Putin a vorbit la telefon cu Mark Rutte, premierul Olandei, ambii evaluând "drept bună rezoluţia votată de Consiliul Securităţii al ONU privitoare la investigarea catastrofei".

Între timp, miniştrii de externe europeni aveau stabilită pentru marţi o discuţie despre viitoarele penalităţi impuse Rusiei, însă se aşteaptă ca ei să grăbească cel mult implementarea sancţiunilor agreate în principiu săptămâna trecută înaintea accidentului aviatic.

Liderii occidentali s-au zbătut să obţină un răspuns unit împotriva Moscovei. Franţa a fost presată luni de Washington şi Londra datorită planului de a trimite un al doilea elicopter avansat de transport în Rusia.

Diplomaţii susţin că adoptarea sancţiunilor mai serioase împotriva unor sectoare întregi ale economiei Rusiei depind, în mare măsură, de direcţia pe care o ia Olanda, din cauza numărului mare de victime.

"E clar că Rusia trebuie să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor pentru a îmbunătăţii situaţia de la sol", a subliniat premierul olandez.

Dacă în zilele următoare accesul în zona accidentului rămâne neadecvat, atunci toate opţiunile politice, economice şi financiare vor fi puse pe masă împotriva celor responsabili pentru aceasta în mod direct sau indirect”, a mai notat Rutte.

Eforturile pentru recuperare

Monitorii europeni pentru securitate au afirmat că rebeli înarmaţi le-au interzis accesul în zonă vineri, iar oficialii ucraineni susţin că separatiştii au modificat probe vitale.

Purtătorul de cuvânt al monitorilor de securitate europeni a declarat că aceştia au avut acces nelimitat luni şi că 3 membri olandezi ai echipei de identificare a victimelor dezastrului au sosit la o staţie de cale ferată din apropierea locului dezastrului şi au inspectat punerea cadavrelor în vagoane frigorifice.

Peter van Vliet, a cărui echipă a trecut prin vagoane echipată cu măşti chirurgicale şi mănuşi de cauciuc, a afirmat că era impresionat de munca echipei de recuperare, având în vedere temperatura şi mărimea locului accidentului. „Cred că au făcut o treabă foarte bună într-un loc foarte dificil”, a notat el.

Pe când aceştia îşi desfăşurau activitatea, în Doneţk - aflat la aproximativ 60 de kilometri de zonă - se trăgea, amintind de pericolele înfruntate de experţii care lucrează în zone de conflict.

Guvernul de la Kiev a negat că ar fi trimis o forţă armată în oraşul Doneţk capturat de separatiştii pro-ruşi în aprilie, dar a afirmat că mici grupuri pro-ucrainiene, „ce s-au organizat singuri” se luptau cu rebelii în oraş.

Oficialii susţin că 4 persoane au murit în timpul ciocnirilor.

Comandantul militar al rebelilor, Igor Strelkov, a scris pe pagina sa de facebook că 12 dintre oamenii săi au murit în luptele de luni.

Oraşul Doneţk este focarul violenţelor împotriva statului de drept de la Kiev, şi preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a jurat să recucerească oraşul ca parte a ceea ce Kievul numeşte o „operaţiune antiteroristă” împotriva separatiştilor.

Imaginile televizate de la locul prăbuşirii avionului (aflat în zona controlată de rebeli), unde rămăşiţele victimelor se descompuneau împrăştiate pe câmp printre lucrurile care le-au aparţinut, au transformat şocul şi tristeţea de după dezastru în furie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe