Irak, minoritatea religioasă Yazidi în vizor: 50.000 în fugă spre Turcia - 40 de copii morţi

Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014
Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014 (SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)

Orientul Mijlociu este lovit de o nouă criză umanitară. Spre Turcia se refugiază mii de oameni din minoritatea religioasă Yazidi. 500 au fost deja ucişi de către miliţiile Statului Islamic în Irak.

Concentraţi în provincia Ninive, în nordul Irakului, Yazidi au ajuns în vizorul jihadiştilor mai ales după ce aceştia au ocupat duminică oraşul Sinjar, unde prezenţa acestora este mai mare. Conform declaraţiilor lui Jabbar Yawar, un reprezentant al gherilelor kurde, 50.000 de oameni au fugit în munţi şi sunt în pericol de înfometare, dacă nu sunt salvaţi, relatează miercuri Repubblica.

UNICEF a raportat că, 40 de copii ai minorităţii yazidi au murit în ultimele zile, în partea de nord a ţării. Aceştia căutau refugiu, împreună cu familiile lor, după cucerirea oraşului Sinjar de către miliţia Statului Islamic (cunoscut anterior drept Statul Islamic din Irak şi Levant, ISIL). Conform rapoartelor autorităţilor primite de UNICEF, au murit ca rezultat direct al violenţei, al condiţiilor în care s-au aflat în timpul evadării şi al deshidratării.

Între timp, sute de femei şi fete din minoritatea yazidi ar fi fost luate prizoniere de către miliţia Statului Islamic, iar acum există riscul ca acestea să devină "sclave".

Guvernul irakian, care lucrează împreună cu kurzii din nord, a făcut apel la comunitatea internaţională să ia "măsuri urgente" pentru a salva răpiţii. "Am primit informaţii – se arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Femeilor - că Statul Islamic ţine un număr de femei şi fete închise într-o casă mare în Sinjar, în timp ce alte femei şi copiii lor au fost mutate la aeroportul Tel Afar, după ce toţi bărbaţii au fost ucişi. Soarta lor rămâne necunoscută".

Marţi, o deputată irakiană de la comunitatea yazidi, Vian Dakhil, a declarat în Parlament că "gherilele au ucis 500 de persoane doar pentru faptul că sunt de etnie yazidi şi au făcut prizoniere 500 de femei pe care le ţin acum într-un oraş din apropierea Tel Afar".

Sinjar, situat la aproximativ 80 de kilometri vest de Mosul, în apropiere de graniţa cu Siria, este unul dintre principalele oraşe locuite de minoritatea yazidi irakiană, adepţii unei religii pre-islamice.