Ion Sturza: Guvernarea încearcă să-şi menţină puterea prin inducerea nesiguranţei şi a fricii

După ce pe marginea numărului de moldoveni prezenţi la protestul de duminică, 17 septembrie, s-a speculat enorm, între 800-1500 de persoane, ex-premierul Ion Sturza a specificat că „puţini, mulţi? Consider că chiar şi un singur om care protestează e mult”.
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Omul de afaceri Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii, consideră că şeful legislativului, Andrian Candu, prin declaraţiile făcute marţi la adresa protestului de duminică şi mai ales privind revendicările protestatarilor, a ironizat propriii cetăţeni cu o aroganţă crasă. Mai mult decât atât, la media controlată de liderul PD, Vlad Plahotniuc s-a speculat enorm în legătură cu numărul de oameni prezenţi în faţa Parlamentului, unii vorbind de 800 de oameni, deşi se vedea clar că erau câteva mii de protestatari.

„Puţini, mulţi? Consider că chiar şi un singur om care protestează e mult! La sigur, el o face din convingeri sau mânat de o nevoie care nu trebuie ignorată sau, şi mai rău, luată la mişto, cum a făcut-o domnul spicher Candu. O aroganţă crasă faţă de propriii cetăţeni patentată şi de prezidentul Dodon”, a scris omul de afaceri pe pagina sa de Facebook.

În contextul reţinerilor care au avut loc în urma protestului şi mai ales a ştirilor false transmise de media controlată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, potrivit cărora protestatarii ar fi fost violenţi şi ar fi rănit câţiva poliţişti, Sturza scrie că „unii „buni”, iar alţii „răi”. Cei „răi" sunt pasibili de a fi „educaţi" prin violenţă”.

Făcând referire la numărul mare de persoane în civil care se aflau între cordonul imens de poliţişti şi protestatarii paşnici, fostul premier a ţinut să amintească de Maidanul din Ucraina care ar fi început din cauza unor astfel de persoane controlate de către Ianukovici.

„Am văzut deunăzi cum ia amploare un nou element la proteste – „tituşcii" – formaţiuni paramilitare de „boevici” muşchioşi. Guvernarea e pe calea cea bună. Aşa a acţionat şi Ianukovici în timpul protestelor proeuropene, denumite „Maidan”, din frică şi din lipsă de încredere în forţele de ordine legale. Un poliţist de carieră se va gândi foarte bine înainte de a scoate pistolul din teacă. Ar trebui de remarcat o consolidare a regimului prin violenţă, arestări, dosare şi, mai nou, grupuri paramilitare de tipul „tituşci". E o formă de a menţine puterea prin inducerea nesiguranţei şi a fricii”, a adăugat Ion Sturza.

Menţionăm în aceeaşi zi în care a avut loc protestul, guvernarea a organizat în premieră pentru Republica Moldova, un eveniment în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În context, Ion Sturza a mărturisit că acest lucru i-a amintit de „coloanele de prizonieri. Trişti, cu ochii în pământ. Un fel de ostatici, dependenţi de guvernare”. Totuşi, fostul premier s-a întrebat dacă unica soluţie de a conduce moldovenii, este „frica şi ura estompate de violenţa autoritară a guvernării actuale?”, şi tot dânsul a venit cu răspunsul, precizând că „răspunsul ni-l va da omuleţul de la protest! Curaj!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe