Experţi: În declaraţia lui Candu privind fortificarea opoziţiei se întrevăd elemente de batjocură

Unii experţi din Moldova consideră că opoziţia pro-europeană de la Chişinău a permis guvernării să se relaxeze, fapt ce o forţează să urmeze falsa agendă, iar asta nu este decât o cursă. Opoziţia trebuie să aibă propria agendă.
Lideri ai partidelor pro-europene, Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Cibotaru
Lideri ai partidelor pro-europene, Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Cibotaru (Epoch Times România)

Afirmaţia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu că va veni săptămâna viitoare cu unele propuneri, mecanisme de cooperare, pe care să le ofere opoziţiei pentru a o transforma într-o opoziţie consolidată, făcând referire la Maia Sandu şi Andrei Năstase, nu au putut fi trecute cu vederea de către analiştii politici, unii dintre ei considerându-le, mai degrabă, o batjocură.

„În orice ţara este nevoie de o opoziţie puternică, dar nu ştiu dacă dl Candu a fost sincer în ceea ce spunea. Eu am întrevăzut şi un element de batjocură în propunerea dumnealui, dar de fapt nu ştiu dacă trebuie să-i reproşăm ceva dlui Candu, mai degrabă eu aş reproşa ceva opoziţiei, cât nu ar suna de straniu, pentru că astfel de iniţiative pot apărea doar în situaţia în care opoziţia permite guvernării să se relaxeze”, a declarat analistul politic, Igor Volniţchi, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

În context, Volniţchi a explicat că, în ultima perioadă opoziţia a cam mers pe agenda impusă de guvernare şi guvernarea a simţit că prinde aripi şi scapă de acea presiune sub care s-a aflat o perioadă atunci când opoziţia era cât de cât consolidată şi puneau presiune pe putere. Iată că acum guvernarea a simţit că a venit timpul pentru pasul următor, trecând mai departe în ofensivă, aplică această lovitură sub centură opoziţiei.

„Acel element de batjocură care s-a întrezărit în ceea ce spunea dl Candu este o dovadă directă în acest sens. Pentru mine este foarte important să văd cum va reacţiona opoziţia la această propunere. Iarăşi, e o cursă. Orice reacţie ar putea însemna că mergi pe agenda guvernării. Odată cu anunţul dlui Candu începe o ofensivă care atentează la credibilitatea şi capacităţile opoziţiei. Eu vreau să văd că opoziţia înţelege că a nimerit într-o situaţie foarte proastă şi i se impun anumite reacţii”, a adăugat jurnalistul.

În context, expertul Vlad Culminski, a precizat că este de acord cu Igor Volniţchi, în ceea ce priveşte urmarea de către opoziţie a unei agende impuse de guvernare. Mai mult decât atât, acest lucru i se pare expertului o problemă foarte mare care trebuie să fie depăşită, pentru că agenda impusă de guvernare este una falsă, din punct de vedere al interesului naţional al Republicii Moldova.

„Situaţia s-a înrăutăţit, dar ea nu va fi mai bună peste un an sau doi. E timpul ca opoziţia să vină cu o agendă adevărată pentru Republica Moldova, lucru care nu se vede. Mult se vorbeşte despre cum este Partidul Democrat şi despre cine conduce Republica Moldova, dar noi nu vedem o agendă pozitivă de dezvoltare a RM şi eu cred că asta este problema adevărată”, a punctat Vlad Culminski.

Prezent la emisiune, juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, a menţionat că este de acord cu antevorbitorii săi în ceea ce priveşte tenta batjocoritoare a şefului legislativului privind întărirea opoziţiei, „sunt convins că guvernarea are nevoie de o opoziţie slabă, divizată, plafonată, uşor controlabilă, cu un singur scop, de a crea aparenţa de democraţie partenerilor străini”.

Cât priveşte faptul că preşedintele Parlamentului s-a referit doar la Maia Sandu şi Andrei Năstase când a vorbit despre opoziţie, dar nu şi la Dodon şi socialişti, Vlad Culminski a specificat că Dodon şi PSRM sunt opoziţia convenabilă, comodă, „sau mai bine zis, nu sunt opoziţie, pentru că ei sunt parte a guvernării”.

La final, Igor Volniţchi a ţinut să atenţioneze opoziţia pro-europeană de la Chişinău să nu facă cea mai mare greşeală, aşteptând acel set de propuneri din partea guvernării, întrucât aceasta nu va fi decât o încercare de a o limita.