Maia Sandu cere eliberarea imediată a şoferului microbuzului arestat ilegal

În R. Moldova nu eşti arestat dacă comiţi infracţiuni, dar esti aerstat dacă protestezi împotriva abuzurilor autorităţilor, le deranjezi confortul sau nu eşti de acord cu ei, afirmă liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate.
Ştefan Sârbu
21.09.2017

alte articole

Maia Sandu, preşedinta formaţiunii politice PAS din R. Moldova
Maia Sandu, preşedinta formaţiunii politice PAS din R. Moldova (facebook.com/pas)
Ştefan Sârbu
21.09.2017

Şoferul microbuzului care a ascultat ordinele şi instrucţiunile poliţiei la ultimul protest al opoziţiei a primit miercuri 30 de zile de arest. În context, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu cere eliberarea imediată a lui Alexei Alexeev atenţionând că este inadmisibil şi extrem de grav faptul că oameni care nu au comis nicio infracţiune sunt intimidaţi fără orice scrupule, iar criminalii de la guvernare se plimbă liber.

”În Republica Moldova eşti arestat nu dacă comiţi infracţiuni şi prezinţi pericol public, ci dacă deranjezi confortul celor de la putere, dacă nu eşti de acord cu ei, dacă ai curaj să protestezi împotriva abuzurilor lor. Ce va face Plahotniuc cu milioanele de oameni din această ţară? Ne va aresta pe toţi? Cerem eliberarea imediată a şoferului arestat ilegal, Alexei Alexeev”, scrie liderul PAS .

Alexei Alexeev, şoferul microbuzului, este cercetat penal pentru ameninţare şi violenţă săvârşită asupra poliţiştilor. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 8 ani de închisoare.

Menţionăm că avocatul Iulian Rusanovschi a informat că va contesta mandatul de arest al lui Alexei Alexeev deoarece consideră că aplicarea măsurii preventive, cerută de procurori şi acceptată de magistraţi, ar fi neargumentată.

”Arestul preventiv este cea mai aspră măsură preventivă. Instanţa când alege această măsură trebuie să argumenteze de ce nu a fost posibilă fixarea unei măsuri mai blânde, cum ar fi de exemplu arestul la domiciliu. Vreau să atrag atenţia că în seara zilei de 17 septembrie Alexeev avea asupra lui buletinul României şi ar fi putut liber pleca în afara hotarelor ţării, ceea ce nu a făcut. Acest lucru ar fi trebuit să fie foarte relevant pentru instanţă şi un argument pe care ar fi trebuit să se bazeze respingerea demersului procurorului”, a declarat avocatul citat de Radio Europa Liberă.

De asemenea, Iulian Rusanovschi insistă asupra nevinovăţiei clientului său despre care precizează că a fost ghidat de poliţişti pe întreg traseul, inclusiv atunci când a ajuns la volanul microbuzului în faţa televiziunii publice.

Mai mulţi activişti ai Platformei DA au cerut miercuri la sediul judecătoriei Chişinău eliberarea lui Alexeev şi au protestat.

În context, activistul civic Valeriu Paşa comentează că ”dacă a ajuns un semidoct incompetent cum este Cavcaliuc să fie scenaristul GBC-ului, atunci e grav. Toată lumea a văzut imagini video cu ce s-a întâmplat în realitate. Eliberaţi omul şi liniştiţi-vă dulăul!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor