Iohannis: O unire cu Basarabia este posibilă, dar fără condiţiile minimale rămâne un deziderat frumos

O unire între România şi Republica Moldova este posibilă, însă fără condiţiile minimale, rămâne un deziderat frumos şi nu un proiect politic, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

"O unire cu Basarabia este posibilă, dar în acelaşi timp nu cred că este posibilă în viitorul apropiat", a declarat miercuri, la o dezbatere, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a explicat că, pentru ca unirea să aibă loc, trebuie să fie îndeplinite trei condiţii. "Să-şi dorească românii, să-şi dorească oamenii din Moldova aşa ceva, nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicţie internaţională", a punctat preşedintele, citat de Agerpres.

Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite "este foarte posibil ca un astfel de proces să înceapă şi să fie urmat de succes". "Fără condiţiile minimale, rămâne un deziderat frumos şi nu un proiect politic", a adăugat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, au existat o serie de mişcări unioniste care au îndepărtat moldovenii de România.

"Au fost nenumărate mişcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar în realitate vedem acum, la alegeri, că multe dintre ele şi multe acţiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni.

Aici trebuie să vedem şi partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuţie pe care am avut-o, datorită politicii de asociere cu UE şi situaţiei economice se întâmplă ca mulţi moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind şomeri. Ei ajung acasă şi aşteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunităţi, or noi aici am contribuit foarte, foarte puţin", a precizat Iohannis.

România şi Republica Moldova au o relaţie foarte specială, însă, în opinia preşedintelui, de foarte multe ori ţara noastră a ajutat anumite persoane, nu instituţii sau organizaţii.

"Am analizat împreună cu cei care se pricep ce s-a întâmplat în relaţia dintre România şi Moldova din '90 încoace, ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenţia noastră în Moldova a fost cel puţin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca. De foarte multe ori, în loc să ajutăm Moldova, instituţiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane câteodată au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu.

Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greşit să ajutăm anumite persoane şi este important să ajutăm organizaţii, instituţii. Nu face sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obţine ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e", a opinat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne