Kelemen Hunor: 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi, maghiarii. Nu poţi să treci peste durerea aia

"Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Marea Unire din 1918 a reprezentat o înfrângere pentru maghiari şi nimeni nu le poate cere acum, în 2016, să sărbătorească un eveniment care i-a împins într-o existenţă de membru al unei comunităţi minoritare, a declarat duminică, la lansarea naţională a candidaţilor UDMR la alegerile parlamentare, preşedintele UDRM Kelemen Hunor.

"Se apropie 2018, momentul când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia.

Dar, aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, putem jeli, dar acest lucru trebuie, la un moment dat, să se încheie, trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generaţiile de dinaintea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile trasilvane, că merită să construieşti un viitor în această ţară", a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Liderul UDMR susţine că, în 2016, nimeni nu le poate cere maghiarilor să sărbătorească un eveniment care i-a împins într-o existenţă de membru al unei comunităţi minoritare.

"Putem respecta suveranitatea acestei ţări, putem respecta comunitatea majoritară dacă aceasta, prin liderii săi politici, va putea şi va ţine cont de promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezoluţie, despre egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi faţa instanţelor şi folosirea limbii materne.

Noi nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi de orice guvern în această ţară. Există o tendinţă de asimilare a minorităţii maghiare, a minorităţilor din această ţară, dar există un vis al nostru, ca maghiarii din România să fie recunoscuţi ca factori constituanţi ai ţării", a afirmat Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne