Iohannis a promulgat legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a unei legi Big Brother puternic criticată de societatea civilă. Gestul nu este deloc surprinzător, având în vedere că însuşi preşedintele este cel ce a mediat acest act normativ.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri controversata lege Big Brother vizând prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Puternic criticat de societatea civilă, actul normativ care modifică şi completează Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice a fost mediat de preşedintele Iohannis, care l-a impus partidelor politice la scurt timp după ce, la presiunea societăţii civile, propriul partid al lui Iohannis atacase la CCR un proiect de lege asemănător.

Nemulţumite, ONG-urile ce militează pentru libertăţile cetăţeneşti au denunţat modul netransparent în care preşedintele Klaus Iohannis şi partidele parlamentare au procedat în legătură cu modificarea Legii 506/2004.

"Fiind vorba despre o lege care afectează direct comunicaţiile electronice, organizaţiile semnatare consideră că acest proiect ar fi trebuit asumat de ministerul de resort, supus dezbaterii publice conform Legii 52/2003, timp de 30 de zile, şi apoi trimis în Parlament sub forma unui proiect de lege asumat de Guvern. Respectarea prevederilor legii transparenţei presupune consultarea proiectului, a expunerii de motive, în care iniţiatorul explică de ce este nevoie de respectivele modificări, dând totodată posibilitatea societăţii civile să vină cu propuneri de îmbunătăţire", au atras atenţia organizaţiile.

Unul din aspectele cele mai controversate ale acestei legi despre care s-a susţinut că ar fi fost redactată chiar de servicii, este legat de termenul de retenţie a datelor de trafic referitoare la abonaţi şi utilizatori, prelucrate şi stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului, care vor putea fi păstrate timp de 3 ani, faţă de 6 luni, termen stipulat anterior prin lege.

„Legea mediată de preşedintele Klaus Iohannis este mai intruzivă decât legile anterioare invalidate de Curtea Constituţională. Faţă de legea din 2012 care prevedea o perioadă de 6 luni pentru reţinerea datelor, noul proiect stipulează 3 ani” semnala, în mai 2015, jurnalistul Horaţiu Pepine într-un articol publicat de Deutsche Welle.

De asemenea, potrivit Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (ApTI), noţiunea de „organe de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, cu alte cuvinte organe care au dreptul să ceară acces la datele cetăţenilor, este mult prea largă.