Investigaţie RISE Moldova: Imperiul imobiliar al lui Plahotniuc depăşeşte 30 milioane euro

De când a devenit politician, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi avut grijă, potrivit unei investigaţii RISE Moldova, să îşi ascundă proprietăţile de peste hotare în spatele unor firme paravan şi persoane interpuse.
Lux de milioane de euro. Una din vilele lui Plahotniuc
Lux de milioane de euro. Una din vilele lui Plahotniuc (Captură Foto / RISE Moldova)

Imperiul imobiliar de peste hotare al oligarhului moldovean, Vlad Plahotniuc, liderul PD cel mai mare partid din Moldova, numără mai multe proprietăţi exclusiviste. RISE Moldova a identificat patru dintre ele cu o valoare totală care depăşeşte 30 milioane euro. Una din vilele sale de lux în valoare de circa 26 milioane euro, se află în Elveţia, altele două, în valoare de peste 4 milioane euro, în Franţa şi una în valoare de circa 1,3 milioane euro, în România, Bucureşti.

În Elveţia, casa acestuia se află în cel mai luxos cartier, unde, a afirmat taximetristul care i-a condus pe jurnaliştii de la RISE Moldova, locuiesc doar „miliardarii şi milionarii. Sunt şi miniştri care au furat banii ţărilor lor şi au venit aici. E imposibil ca din muncă cinstită să cumperi sau să construieşti asemenea case”.

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, constată în urma acestei investigaţii că „bani sunt în ţară - ar ajunge şi pentru profesori, şi pentru educatori, şi pentru medici, şi pentru pensionari, ar fi suficienţi şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii, şi pentru ridicarea nivelului de trai în satele noastre”.

Mai mult decât atât, aceasta a adăugat că dacă nu ar fi furaţi şi cheltuiţi pentru casele de lux şi traiul exorbitant al liderului PD, Vlad Plahotniuc şi al celor apropiaţi acestuia, bani ar fi suficienţi în Republica Moldova. „Toate aceste resurse financiare dobândite ilegal trebuie întoarse statului, iar cei care le-au furat de la oameni - traşi la răspundere”, a punctat politiciana.

La rândul său, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a menţionat într-un mesaj pe pagina sa de socializare că Plahotniuc a furat miliarde de dolari de la cetăţenii Republicii Moldova, transformând statul în cel mai sărac din Europa.

„Din laundromate, din miliardele ascunse în offshore-uri, din bugetul ţării şi de oriunde se poate fura! Nimeni nu poate ascunde veşnic propriile minciuni şi ilegalităţi, vine vremea când totul apare la suprafaţă. Invit presa liberă să investigheze şi la Dubai. Acolo, după identităţi şi cetăţenii străine, Plahotniuc îşi ascunde o bună parte din averile dobândite pe banii furaţi de la moldoveni”, a conchis Andrei Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe