Caz pierdut la CEDO. Mişcarea de Rezistenţă ACUM cere demisia deputatei PD Valentina Buliga

Flashmob organizat de Mişcarea de Rezistenţă ACUM în faţa Parlamentului
Flashmob organizat de Mişcarea de Rezistenţă ACUM în faţa Parlamentului (Epoch Times România)

După ce Curtea Europeană a Drepturile Omului a decis ca Guvernul Republicii Moldova să achite despăgubiri în valoare de peste 7000 euro unui pensionar care a fost internat forţat în Spitalul de Psihiatrie, miercuri 5 septembrie, Mişcarea de Rezistenţă Naţională ACUM a organizat în faţa Parlamentului un flash mob pentru a cere demisia ex-ministrului Muncii Valentina Buliga, actualmente deputată PD.

Totul a început în anul 2014 atunci când pensionarul Mihail Dogotari din raionul Glodeni, Republica Moldova, a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, ex-ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. „Incidentul a avut loc în luna mai a anului 2014 atunci când ex-ministrul Valentina Buliga a mers la o întâlnire cu locuitorii raionului Glodeni. Fostul inginer Mihail Dogotari, fiind nemulţumit de Casa Naţională de Asigurări Sociale care i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuvenit, a abordat-o pe Valentina Buliga la finalul întâlnirii cu cetăţenii. El a susţinut că pensia sa era prea mică. Ministra a răspuns că pensia sa a fost suficient de mare şi a pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, dacă reclamantul chiar înţelegea sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Răspunsul l-a înfuriat pe reclamant, ultimul aplicându-i o lovitură peste faţă ministrei”, au ţinut să amintească experţii Promo-LEX.

Ulterior a fost deschis dosar penal împotriva acestuia, după care prin decizia judecătorului, la cererea procurorului, domnul a fost trimis la expertiză psihiatrică la spitalul de psihiatrie din oraşul Codru şi acolo a fost ţinut contrar voinţei sale timp de şapte zile. Acum CEDO a constatat că în esenţă toate instituţiile statului care au gestionat acest caz au încălcat Convenţia şi au condamnat Guvernul de la Chişinău.

„Este vorba de un caz clasic când un cetăţean este lipsit de drepturi atunci când vine în contact cu un om al regimului. Oricare cetăţean în momentul în care atentează la confortul unui om al regimului, poate fi băgat la închisoare, spitalul de psihiatrie fără ca drepturile sale să fie respectate. Noi cerem demisia dnei Buliga, să fie investigate acţiunile tuturor celor care au fost implicaţi în acest caz, conform deciziei CEDO”, a declarat juristul, Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Acesta a mai specificat că deputata Valentina Buliga, după acest dosar pierdut la CEDO nu mai are dreptul moral să se afle în Parlament, iar prejudiciul cauzat bugetului statului să fie achitat de către persoanele implicate în acest dosar. Conştient că Parlamentul, de obicei „este surd la cerinţele venite din partea cetăţenilor”, Litvinenco consideră totuşi că acesta este un caz deosebit întrucât vina tuturor actorilor „este practic dovedită”. Nici măcar de investigaţii nu este nevoie, a specificat juristul, întrucât există deja hotărârea CEDO care oferă răspuns la întrebarea „Cine este vinovat?”.

„Noi protestăm inclusiv pentru faptul că actuala guvernare care este responsabilă de toate crimele care s-au întâmplat în ultimii ani, să-i dea darea de seamă faţă de cetăţeni. Este o eroare de sistem. Întreg sistemul este responsabil. În spatele Valentinei Buliga sunt zeci de deputaţi trădători care şi-au vândut conştiinţa şi votul obţinut de la cetăţeni”, a menţionat liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, prezent la manifestaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe