Interviu bizar al lui Putin. “Sistemul politic american se distruge singur”

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Clive Mason/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a adresat miercuri cuvinte de laudă la adresa omologului său american Donald Trump, însă a afirmat că este dezamăgit de sistemul politic american, afirmând că acesta “se distruge singur”. Afirmaţiile lui Putin probabil vor alimenta retorica privind presupusa colaborare între Moscova şi campania lui Trump în timpul alegerilor prezidenţiale.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, Putin l-a lăudat pe Trump şi l-a descris ca pe un mare comunicator. “Nu am nicio dezamăgire”, a afirmat liderul rus, conform AP, când a fost întrebat despre omologul său american. “Mai mult, din punct de vedere personal, mi-a lăsat o impresie foarte bună”.

De asemenea, Putin a afirmat că Trump este un bărbat “echilibrat”, care înţelege uşor esenţa diverselor probleme şi care îşi ascultă interlocutorul. “Este posibil să negociezi cu el, să cauţi compromisuri”, a adăugat preşedintele rus.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit în timpul unor summituri internaţionale în 2017.

Putin a mai notat faptul că a petrecut ceva timp discutând cu Melania Trump când a stat lângă ea în timpul unei cine oficiale la summitul G20 din Hamburg, Germania, în iulie 2017. Liderul rus a afirmat că le-a povestit Melaniei şi soţiei premierului italian “despre Siberia şi Kamceatka, despre pescuit ... despre urşii din Kamceatka şi tigrii din Estul Îndepărtat” al Rusiei.

“Am făcut unele exagerări. Când discuţi despre pescuit, nu poţi să nu exagerezi”, a mărturisit Putin.

Întrebat în glumă de reporter dacă încearcă să le recruteze pe cele două femei, fostul agent KGB a afirmat: “Nu. Am încetat să mă mai ocup de aşa ceva cu mult timp în urmă” , adăugând cu un surâs pe faţă: “Dar îmi place să fac acest lucru, cu asta m-am ocupat timp de mulţi ani”.

Apoi, Putin a schimbat subiectul şi şi-a exprimat frustrarea faţă de sistemul politic american, declarând că “acesta şi-a demonstrat ineficienţa şi se distruge singur”.

“Este destul de dificil să interacţionezi cu un astfel de sistem din cauză că este imprevizibil”, a precizat Putin.

Speranţele Rusiei pentru relaxarea şi îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA au fost cam spulberate de investigaţiile congresionale şi ale FBI, în desfăşurare, cu privire la presupusa colaborare între membrii campaniei lui Trump şi Rusia pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale americane din 2016. Discutând despre relaţiile tensionate dintre Rusia şi Occident, Putin a afirmat că acestea sunt înrădăcinate în eforturile occidentale de a controla şi slăbi Rusia.

“Suntem o mare putere şi nimănui nu îi place concurenţa”, a afirmat Putin.

Îndreptându-şi atenţia către un subiect sensibil, Putin a afirmat că este consternat de ceea ce a descris a fi rolul SUA în înlăturarea de la putere în februarie 2014 a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în timpul protestelor stradale din Kiev.

Putin a declarat că SUA a cerut Rusiei să-l convingă pe Ianukovici să nu folosească forţa împotriva manifestanţilor ca apoi, “într-o manieră obraznică şi ostentativă” SUA să înşele Moscova, susţinând ceea ce el a numit a fi o “lovitură de stat”. Rusia a răspuns prin organizarea unui referendum în peninsula ucraineană Crimeea, în cadrul căruia majoritatea au votat pentru unirea cu Rusia. Referendumul a fost considerat ilegal de Kiev şi aliaţii săi, iar rezultatul nu a fost recunoscut.

“Puţini s-au aşteptat ca noi să acţionăm atât de rapid şi de hotărât, ca să nu spun cu îndrăzneală”, a menţionat liderul rus.

Putin a descris sancţiunile occidentale aplicate împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei şi a rolului Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei ca făcând parte din eforturile “ilegale şi nedrepte” [ale Occidentului] de a restricţiona Rusia, adăugând că “vom câştiga pe termen lung”. Liderul rus a mai susţinut că “cei care ne servesc otravă o vor înghiţi ei înşişi, în cele din urmă, şi se vor otrăvi”.

Răspunzând la o întrebare despre influenţa globală tot mai mare a Rusiei, Putin a afirmat: “Dacă jucăm puternic cu nişte cărţi slabe, înseamnă că ceilalţi sunt doar nişte jucători slabi, ei nu sunt atât de puternici precum păreau să fie, le lipseşte ceva”.

În cele din urmă, Putin, care a prezentat săptămâna trecută o serie de arme nucleare ruseşti aparent noi, şi-a exprimat speranţa că armele nucleare nu vor fi folosite niciodată, însă a avertizat că Rusia va răspunde pe măsură dacă va fi atacată nuclear.

“Decizia de a folosi arme nucleare poate fi luată doar dacă sistemul nostru de avertizare prealabilă nu numai că detectează lansarea unei rachete, dar prezice în mod clar traiectoria de zbor a acesteia şi momentul în care focoasele nucleare vor lovi teritoriul rus. Dacă cineva ia o decizie pentru a distruge Rusia, atunci avem dreptul legitim să răspundem”, a mai declarat el.

Putin a concluzionat: “Da, va înseamna o catastrofă globală pentru omenire, pentru restul lumii. Dar, în calitate de cetăţean rus şi de lider al statului rus aş pune întrebarea: Cum ar fi o astfel de lume dacă nu ar exista Rusia?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii