IAAF menţine suspendarea Rusiei şi anunţă noi sancţiuni

Federaţia internaţională de atletism (IAAF)
Federaţia internaţională de atletism (IAAF) (IAAF World Athletics Club/facebook)

Federaţia internaţională de atletism (IAAF) a decis marţi să menţină interzicerea participării sportivilor ruşi la competiţii, care a intrat în vigoare în noiembrie 2015 ca urmare a unui sistem de dopaj instituţionalizat. Totodată, Rusia a fost avertizată că s-ar putea confrunta cu noi sancţiuni suplimentare în acest an.

După o reuniune ce a avut loc în Birmingham, Anglia, IAAF a declarat că anul viitor va lua în considerare retragerea acordului ca sportivii ruşi să concureze ca neutri "dacă nu se înregistrează progrese", sau chiar să excludă Rusia din federaţie.

Rusia a fost suspendată în noiembrie 2015 după ce raportul McLaren a documentat dopajul pe scară largă în rândul sportivilor ruşi.

Liderii politici şi din domeniul sportului din Rusia au negat în mod repetat implicarea statului în dopaj, un punct cheie în ridicarea interdicţiei, chiar dacă sportivilor ruşi li s-a permis să concureze ca neutri la campionatele mondiale de anul trecut.

IAAF a precizat, într-o declaraţie emisă după reuniunea de marţi, că "deşi anumite condiţii au fost îndeplinite ... mai multe domenii-cheie nu au fost încă soluţionate de RusAF (Federaţia Rusă de Atletism) şi RUSADA (Agenţia anti-doping din Rusia)".

Acesta a prezentat un plan pentru 2018, care include "o cantitate adecvată de teste" şi rezolvarea problemelor juridice, care în prezent împiedică suspendarea provizorie a antrenorilor de atletism.

Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) consideră că Rusia nu se conformează Codul mondial antidoping.

Dacă IAAF a decis să menţină suspendarea Rusiei, nu acelaşi lucru l-a făcut şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care a ridicat săptămâna trecută suspendarea Comitetului olimpic rus (COR) la câteva zile după încheierea JO de iarnă de la Pyeongchang, în ciuda celor două cazuri de dopaj depistate la sportivii ruşi participanţi sub drapel neutru.

Separat, IAAF a declarat că a fost de acord cu un set de norme care să permită sportivilor să se transfere de la o ţară la alta. Transferurile au fost interzise deoarece IAAF a ordonat îngheţarea imediată a acestora în luna februarie a anului trecut.

Spre deosebire de alte sporturi, precum fotbalul, atletismul le permite concurenţilor să-şi schimbe naţionalitatea chiar şi după ce au concurat pentru o ţară. Câteva zeci de atleţi şi-au schimbat naţionalitatea în ajunul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Noile reguli ar include o aşteptare minimă de trei ani, o comisie de examinare pentru a "determina credibilitatea cererilor" şi dovezi că noua ţară oferă drepturi complete de cetăţenie.

Sportivilor li s-a permis doar un singur transfer în carieră şi nu-şi puteau schimba naţionalitatea înainte de vârsta de 20 de ani.

IAAF a declarat că modificările vor fi votate la reuniunea de la Buenos Aires din iulie şi că măsura îngheţării schimbării cetăţeniei va rămâne în vigoare până atunci.