Înţelepciune antică. Ritualul de iertare al tribului Babemba

Tribul Babemba
Tribul Babemba (9gag.com)

În cartea sa "Arta iertării, a bunăvoinţei iubitoare şi a păcii", Jack Kornfield descrie un ritual de iertare inedit al tribului african Babemba care reflectă înţelepciunea şi bunătatea unor oameni simpli şi totuşi atât de speciali.

"În tribul Babemba din Africa de Sud, atunci când o persoană acţionează iresponsabil sau în mod nedrept, el este plasat în centrul satului, singur şi neînlănţuit. Toate activităţile (din sat) încetează şi fiecare bărbat, femeie şi copil din sat se adună într-un cerc mare în jurul individul acuzat. Apoi, fiecare persoană din trib vorbeşte cu învinuitul, pe rând, fiecare amintind de lucrurile bune pe care persoana din centrul cercului le-a făcut în timpul vieţii sale.

Este relatat fiecare incident, fiecare experienţă care poate fi amintită, indiferent de detalii şi acurateţe. Toate atributele sale pozitive, toate faptele bune, punctele forte şi actele de bunătate sunt recitate cu grijă şi pe îndelete. Această ceremonie tribală durează adesea mai multe zile. La final, cercul tribal este rupt, are loc o celebrare, iar persoana este simbolic şi literalmente primită înapoi în trib", scrie Jack Kornfield în cartea sa.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.